Специален пътен знак в Бургас напомня да опазваме биоразнообразието

????????????????????????????????????

За опазването на защитените видове птици в Бургас ще помага нов, специален пътен знак, въведен от местната община. Той е единствен по рода си в страната и вече заостря вниманието на водачите край защитената местност „Пода“ за възможна поява на птици на шосето. Районът е част от големия прелетен маршрут Виа Понтика и в него гнездят десетки хиляди водолюбиви птици. Голяма част от тях спадат към защитените видове.

????????????????????????????????????

При поставянето на специалната маркировка присъстваха председателят на Общинския съвет Костантин Луков, председателят на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни д-р Георги Митев, директорът на отдел „Пътна безопасност“ в Община Бургас Иван Гюлев, общински съветници.

Близостта на главния път Бургас – Созопол до природната местност е причина през летния сезон лебеди, патици, пеликани и други птици да се появяват на платното за движение. Някои от тях загиват, ударени от автомобил. Това от своя страна създава сериозна опасност от възникване на катастрофи.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

За да се повиши вниманието на водачите, еколози предложиха до Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни към Общинския съвет да се постави специална маркировка в района.

Община Бургас подкрепи инициативата за изработването на новия знак. Той е съобразен с всички изисквания на законовите норми, като в него са съчетани два елемента. Водещият от тях е знакът за повишено внимание, който всеки водач добре познава. Под него има правоъгълна табелка, върху която на жълт фон са изобразени четири птици. Предвижда се такива знаци да бъдат монтирани на още няколко места в града.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*