Споразумението от Париж влиза в сила след месец

72 страни, представляващи над 56 на сто от глобалните CO2 емисии, са ратифицирали Споразумението от Париж, което означава, че то ще влезе в сила след месец – на 4 ноември. Това обяви ръководителят на Програмата на ООН за опазване на климата – Патрисия Еспиноза на ООН. Двете цифри, посочени от нея, означават, че праговете за задействане на историческото споразумение са постигнати.

writing-1149962_960_720

За да се задейства споразумението беше необходимо най-малко 55 страни, отговорни за над 55 на сто от глобалните емисии, да ратифицират договора, подписан в Париж. Това вече е факт, посочи Еспиноза в кратко съобщение в Туитър.

Промяната стана, след като Европейският парламент тази седмица гласува с огромно мнозинство в полза на ратифицирането на споразумението от Париж. Това означава, че Договорът ще влезе в сила на 4 ноември.

Новината дойде в същия ден, когато бе съобщено, че бившият португалски премиер Антониу Гутереш ще бъде следващият генерален секретар на ООН, след като Съветът за сигурност подкрепи кандидатурата му. В миналото Гутереш неведнъж е давал знак за подкрепата си за споразумението от Париж. Според него, сега акцентът в работата на ООН трябва да бъде върху изпълнението на договора и ускоряване на действията по опазване на климата до 2030 г. и след това.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*