Градските мерки за климата са бизнес-възможност за $26 млрд.

Все по-голям брой градове по света изваждат наяве амбициозни планове за действие за опазване на климата и призовават частния сектор да помогне за постигането им.

Това е заключението на нов доклад на климатичната група CDP и инженерния гигант AECOM. Те са изчислили, че градските центрове работят за мобилизирането на 57 трилиона долара инвестиции, които се очаква да бъдат необходими в областите нисковъглеродеб транспорт, енергия, вода, отпадъци и телекомуникационна инфраструктура – до 2030 година.

skytrain-457296_960_720

Докладът, спонсориран от Bloomberg Philanthropies и озаглавен „“Какво е нужно на града: въпросът за съвместните климатични действия“ – се основава на най-новите годишни данни за климата подадени от градските власти по целия свят и анализирани от CDP.

Анализирани са данни от 533 града. Цифрите разкриват, че 89 на сто от тях виждат промяната на климата като значителен риск. 44 на сто имат план за действия за опазване на климата. 36 на сто са си поставили цели за общоградско намаляване на вредните емисии.

Констатациите допълнително подчертават нарастващия ангажимент за действия за опазване на климата сред градските власти, след като над 7000 града поеха публично ангажименти за опазване на климата чрез Глобалния конвент на кметовете за климата и енергетиката.

Докладът подчертава и огромните инвестиционни и бизнес възможности, свързани с градските усилия за намаляване на въглеродните емисии и подобряване на устойчивостта.

Близо две трети от градовете, анализирани от CDP, вече си сътрудничат с бизнеса, било то чрез споделяне на знания, планиране на политиките, изпълнение на проекти или финансиране, се казва в доклада.

Градските власти съобщават за над 1000 икономически възможности, свързани с изменението на климата. 277 града разкриват, че търсят активно участие на частния сектор в 720 проекта, свързани с климата, на стойност 26 млрд. долара.

Водещите дейности по намаляването на емисиите, докладвани от градовете, включват мерки за енергийна ефективност и модернизация, изграждане на инфраструктура за немоторизиран транспорт, ниско- или нулево-въглеродни мощности, политики и програми за намаляване на отпадъците.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*