Споделените велосипеди в Прага – един различен модел

Избягваш задръстванията, спортуваш и разглеждаш града – това е системата за споделени велосипеди Rekola в Прага.

Всичко, от което се нуждае човек, е смартфон, за да се присъедини и да стане част от системата за споделени велосипеди Rekola. След като се включи, използвайки едноименното приложение, той може да открие розовите велосипеди из целия град. Отключването им става с кодове, получавани чрез приложението. След това човек може да разгледа града, да посети приятели или тича по задачи – с розовото колело. Когато пристигне при своята крайна цел, достатъчно е да заключи велосипеда и да маркира картата в приложението, за да се знае, че е приключил с използването на колелото.

bike-sharing-prague

За разлика от други системи за споделени велосипеди, Rekola е дело на нестопанска, общностна схема за споделяне. Като такава тя се различава от традиционните модели. Например, тя не използва трядиционната система с етикирани стоянки за паркиране на споделените велосипеди на определени места из града. Вместо това схемата използва виртуални стоянки. Те могат да бъдат разпознати чрез визуални знаци и стикери на по-многобройни и най-различни места. Това дава на потребителите по-голяма гъвкавост по отношение възможностите да намерят и паркират велосипедите.

Много от колелетата са дарени!

Някои от велосипедите са с вградени GPS чипове, които могат да бъдат активирани или деактивирани от човека, който кара колелото. Тези чипове събират информация за движението из града с цел трафик-данните да бъдат използвани за подобряване на вело-маршрутите из града, помагайки за градското планиране и колоезденето в Прага.

Лесно разпознаваеми по розовия си цвят, тези велосипеди добавят нотка на игривост в града. Те вдъхновяват хората да се докоснат до очарованието на Прага по един различен начин – карайки колело.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*