Германия сама решава за забраната на ГМО културите

Федералното правителство и местните власти в Германия тепърва ще решават заедно дали да забранят отглеждането на ГМО култури, които са разрешени в Европейския съюз. Това показва нов проект на закон, за който съобщи Ройтерс.

gmo-maize

Общоевропейскяит закон, гласуван през март 2015, даде зелена светлина за отглеждането на ГМО култури в ЕС след години на застой. Законът обаче осигурява на отделните страни правото да забраняват ГМО култури, дори и след като въпросните са били одобрени от Европейската комисия.

През септември 2015 г. Германия съобщи на ЕС, че няма да разреши отглеждането на генетично модифицирани култури на своя територия. Имаше обаче известни вътрешни спорове дали тази забрана трябва да се въведе от федералното правителство или от местните власти в страната.

Земеделският министър Кристиан Шмид искаше отделните области да въведат забраната със свои местни регулации. Местните органи пък очакваха ограничението да бъде наложено като закон, спуснат от федералното правителство. Това беше така, защото подобна забрана е трудна за законово обосноваване и затова може да бъде оспорвана.

В крайна сметка всички германски министерства са се договорили за проектозакона, видян от Ройтерс. Проектът ще бъде обсъден с местните власти и с различните индустриални асоциации, преди да отиде за гласуване в началото на ноември.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*