Белгийски супермаркет ще предлага храна, отгледана на покрива му

Белгийски супермаркет разкри плановете си да започне да продава хранителни стоки, които ще са в най-буквалния смисъл „местни“. Boondael – клон на веригата супермаркети Delhaize в Иксел, Белгия, планира да стартира продажбата на зеленчуци, отгледани в градина и оранжерия на покрива на сградата на магазина. Начинанието ще започне от лятото на 2017 г.

320 квадратни метра пространство върху покрива ще бъдат посветени на отглеждането на свежа земеделска продукция. Половината от това пространство ще бъде заделена за оранжерия. Другата половина ще позволи на магазина да култивира зеленчуци на открито.

vegetables-1114066_960_720

Когато времето не позволява използване на откритото пространство върху покрива, магазинът може да продължи да отглежда зеленчуци в оранжерията.

Зеленчуците, отгледани върху покрива на супермаркета, ще се продават в магазина на по-ниска цена, отколкото биологичната продукция, която се предлага там.

Въпреки, че на теория продукцията, която ще се отглежда върху магазина, може да бъде описана като биологична, чисто технически тя няма да може да получи етикет за органичен зеленчук, защото „не се отглежда директно в естествена почва, а върху покрив“, според супермаркета. Delhaize надява училищата и местната общност да се включат в развитието на градината чрез посещения, а защо не и участие.

Министърът на околната среда Целин Фремо каза пред „The Brussels Times“, че „отглеждането на на здравословни и качествени зеленчуци въз основа на кратки цикли е едно от предизвикателствата за региона на Брюксел … Ако всеки прегърне идеята, като са направили Delhaize, ние ще постигнем нашата цел 30 на сто от производството на плодове и зеленчуци да се случва в градски стопанства, при това преди 2035 година, като планирано в момента“.

Ако всичко върви по план, Delhaize ще бъде „първият хранителен магазин в Белгия“, който отглеждат своя собствена продукция на своя покрив. Пилотният проект ще помогне на Delhaize да оцени как работи идеята. Те все още нямат яснота колко продукция ще смогнат да отглеждат отгоре. Експериментът им ще даде представа дали практиката ще може да се прилага и в други магазини.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*