Офис-сграда със зелен покрив в Чикаго е с оптимално слънчево изложение

Zurich Insurance Group официално откри новата си централа за Северна Америка – в Чикаго. Сградата с обща площ 72000 кв. м. Има формата на три подредени и разместени блокчета. Тя е проектирана от чикагската фирма Goettsch Partners. Благодарение на устойчивите енергийни стратегии, използвани от консултантска агенция Thornton Tomasetti, се очаква сградата лесно да постигне желания платинен LEED сертификат.

Zurich-Insurance-Group-headquarters-by-Thornton-Tomasetti-2-1020x610

Сградата се състои от три блока, подредени и организирани така, че да се максимизира изгледът към околния пейзаж. Те са с оптимизирана слънчева ориентация. Формата и програмната гъвкавост на този нов комплекс са рядко срещани сред традиционните офис сгради.

Thornton Tomasetti са анализирали и разработили няколко устойчиви стратегии, които са включени в проекта на сградата. Оползотворяването на сивата вода и системата за събиране и използване на дъждовната системи са съчетани с подробни проучвания на дневната светлина, така че в крайна сметка да се намали натрупването на слънчева топлина през лятото. Екипът е използвал специален софтуер, за да направи оценка на въздействието на автоматизираните вътрешни щори и да изчисли ефективността на външните засенчващи устройства. Други устойчиви характеристики включват зеления покрив, специалния паркинг за нискоемисийни превозни средства и озеленяването с традиционни местни видове.

Zurich-Insurance-Group-headquarters-by-Thornton-Tomasetti-7-1020x610 Zurich-Insurance-Group-headquarters-by-Thornton-Tomasetti-6-1020x610 Zurich-Insurance-Group-headquarters-by-Thornton-Tomasetti-5-1020x610 Zurich-Insurance-Group-headquarters-by-Thornton-Tomasetti-3-1020x610 Zurich-Insurance-Group-headquarters-by-Thornton-Tomasetti-1-1020x610 Zurich-Insurance-Group-headquarters-by-Thornton-Tomasetti-4-1020x610

Снимки: James Steinkamp

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*