Фермери учат фермери на биологично производство в специален сайт

Фермери, които вече са въвели в стопанствата си практики на биологично производство, ще могат да споделят опит и най-добри практики в нов, специално направен за целта сайт, така че други фермери да могат да се учат от тях и да поемат по пътя на био-производството. Мястото на виртуалната им среща е порталът farmers2farmers.org.

Сайтът си поставя за цел да е платформа за общуване на био-фермерите от няколко страни от региона – Белгия, България, Франция, Гърция, Словакия, а скоро и Унгария. Амбицията е той да се превърне в място за обмен на добри практики като например методи за избягване на пестицидите, отглеждане на собствен фураж за животните и др. В дългосрочен план сайтът следва постепенно да се превърне в ресурсен център за био-фермерство. Неговото уникално предимство ще е именно съдържанието „от фермери за фермери“.

DSC_2595
Ще имаме грижата да преглеждаме, подреждаме и структурираме съдържанието на новия портал, обясни Меглена Антонова, координатор на направлението за биологично земеделие в Грийнпийс – България

Предимствата на органичното земеделие са достатъчно многобройни, за да представляват основателна причина за преход. За всички общности, големи и малки, това е въпрос преди всичко на хранителна независимост. Наред с това е хубаво, че ресурсите на купувачите отиват при местните производители, а не в чужбина, както става при вносната продукция. Щаденето на здравето на потребителите е друг много съществен плюс на био-фермерството. Освен това органичните методи на отглеждане са безопасни за околната среда, не тровят пчелите и другите опрашители в природата и не замърсяват водите, както става при употребата на пестициди.

Инициативата за новия портал е на еколозите от Грийнпийс. Една от техните дългосрочни и глобални посоки на работа е именно органичното фермерство.

Екипът на еко-организацията ще поддържа портала така, че всеки желаещ да може да зададе въпрос, да постави на дневен ред тема или да сподели впечатление.

Сайтът работи на няколко езика. Наред със старта на уеб-платформата от Грийнпийс обявиха и началото на програма за обмен за био-фермери.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*