Двама българи ще посетят чуждестранни био-ферми по програма за обмен

Двама български фермери ще посетят чуждестранни био-ферми по нова програма за обмен, която е отворена за кандидатстване до 3 ноември. Инициативата се координира от Грийнпийс и обхваща общо 10 ферми в 4 страни. Осем души от всичките 4 страни ще могат да гостуват на „колегите“ си от други ферми.

Всеки участник в програмата за обмен ще може да избере на коя ферма да гостува чрез новия портал, в който фермери учат фермери на биологично производство – farmers2farmers.org. В сайта са достъпни описания на дейността на десетте стопанства. Предполага се, че желаещите фермери ще проявят интерес към стопанства, подобни на собствените им.

happy-cows-263766_960_720

Целта на посещението е запознаване с добрите практики в устойчивото земеделие, но преди всичко създаване на добри връзки с био-производители от други страни. Така, евентуално, ще се формира мрежа от био-фермери, която постепенно ще „задвижи“ по-мащабна промяна на цялостната система на производство на селскостопанска продукция.

Програмата за обмен е инициатива на Грийнпийс и е придружена от силната надежда, че подобен подход ще се установи като трайна практика в бъдеще.

Самите фермери, които могат да заявят интерес към програмата за обмен, може да са био-производители, било то сертифицирани или не, както и практикуващи „стандартни“ не-биологични фермерски практики, но с желание да загърбят вредните дейности в работата си и да преминат към органичен начин на развитие на стопанството си.

Именно мотивацията всъщност ще е основният фактор, който ще изиграе роля при избора на двамината, които да заминат на посещения. За да се оцени тя, еколозите от Грийнпийс България ще разговарят лично в всеки от желаещите да участват в обменната програма.

Няма възрастова граница за желаещите да участват в програмата за обмен, уточниха от Грийнпийс България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*