Био-фермер: забравихме за сезонността в храната и това ни разболява

Удобствата на съвременния живот, особено в големия град, накараха хората да забравят за сезонността в природата, в живота ни, в храната ни. Това изглежда като преимущество, но всъщност влияе недобре на собственото ни здраве. Затова един от основните акценти в биологичното фермерство е завръщането към сезонността и синхронизирането с природните ритми.

„В магазините у нас има изобилие от продукти – всякакви и по всяко време. Но хората са забравили как да се хранят,” казва Димитър Николов – един от двамата стопани на „Фермата на братя Николови”. Създадена преди 8 години, тя се ръководи от двама братя и техния баща, а в сърцето на София отскоро семейството има и заведение, в което се приготвят храни от биологично произведените зеленчуци, млечни и месни продукти на фермата. „Важно е да си спомним за сезонността – различните сезони имат различно въздействие върху организма. Различна е консумацията на нутриенти в различните периоди на годината. Хората сега се хранят много еднообразно и в резултат на това постепенно загубват здравето си. Загубват и духовността си дори“, смята Димитър.

DSC_2604-2
Димитър Николов е един от първите участници в портала за споделяне на опит между био-фермери farmers2farmers.org, разработен и представен днес от Грийнпийс.

Фермата включва около 200 дка лозя, 100 дка царевица, 100 дка ечемик и пшеница. В нея гледат и люцерна и балират сено по поляните. Имат 200 овце, свободно пасящи, и произвеждат сирене. В заведението в столицата пък се стараят всеки клиент да знае откъде идва неговата храна , как е отгледана, чрез какви практики. Нямат разписано меню – ястията се приготвят според сезонната продукция и блюдата са различни всяка следваща седмица.

“За да се съхраним като раса, трябва да помислим как живеем сега“, продължава Димитър своите разсъждения за храната и сезонността. „Все повече децата заболяват от диабет и дори от ракови заболявания. Защо става това? Ние не си даваме сметка, че храната е медиатор на нашето здраве“.

Споделя, че е начинаещ фермер и все още се учи за всяко нещо в стопанството. Притеснява се, че климатичните промени засягат малките ферми – жегите, поройните дъждове, засушаванията оказват влияние върху растителността, пашата, животните. „Затова климатичните промени трябва да са на фокус в следващите години – във всичко, свързано с европейското земеделие”.

Категоричен е, че насърчаването на биологичното животновъдство е един от методите за преодоляване на климатичните промени. Пасищното отглеждане на животните е в синхрон с природните цикли, помага на почвите да се възстановяват, посочва Димитър Николов. „Животните ядат растения, които някои хора смятат за вредитители, а други смятат за лечебни – но животните винаги са част от отглеждането на растенията и това е един постоянен кръговрат”. Убеден е, че именно пасищното отглеждане на животни от фермерите ще помогне за възстановяването на почвите в страната ни, които са силно изтощени от интензивната обработка през последните 60 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*