Скок с 8% на зелената надбавка чака германците през 2017

Допълнителната такса в сметките за ток, наложена на германските потребители в подкрепа на развитието на възобновяемата енергия, най-вероятно ще скочи с около 8% през следващата година, въпреки усилията на правителството да намали утежнението в подкрепа за зелената енергия, обявиха индустриални източници.

res-res

Таксата представлява най-голямото перо за финансиране на прехода на Германия към чиста енергия в рамките на нейната политика Energiewende за преминаване към възобновяема енергия. Тази такса е привлякла 24 милиарда евро през миналата година.

Таксата по Закона за енергията от възобновяеми източници ще бъде 6,88 евроцента за киловатчас (кВтч) през 2017 г., в сравнение с 6,35 цента през тази година, сочат източниците. Очаква се и официалното изявление на мрежовите оператори в страната в петък.

Ако налогът се приложи на това ниво, едно средно домакинство, което консумира 3500 киловатчаса на година, ще плащат около 22 евро повече на година.

Цифрата следва да отразява увеличението на възобновяемите инсталации, като например вятърни турбини и слънчеви панели. Те получават извънпазарни плащания с цел стимулиране, което има за задача постепенно да ги приведе в състояние на конкурентност с конвенционалните мощности.

1 коментар

  1. Само скубят хората! С прахосаните досега за ВЕИ пари спокойно можеше да се внедри промишлен термоядрен синтез и веднъж за винаги да се решат всички проблеми. Може и фотоволтаици на орбита с предаване на енергията към повърхността – така се избягват загубите в атмосферата и се използва цялата слънчева светлина.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*