Швейцарското правителство срещу кампания за бърз изход от ядрената енергетика

Швейцарското правителство се противопостави на инициатива за затваряне на няколко атомни електроцентрали. Тя следва да бъде гласувана през ноември. Това няма как да се случи, категорично отсече министърът на енергетиката Дорис Лойтард.

Макар че правителството си е поставило за цел страната да се отърве от ядрената енергия, министърката заяви на пресконференция в Берн, че предложението – което следва да се реши с референдум на 27 ноември – е прибързано. Швейцария не е способна да замени енергията на АЕЦ с енергия от ВЕИ, за да коменсира намаляването на мощностите.

nuclear_sxc_hu

Инициативата, водена от активисти на Greenpeace и швейцарската Зелена партия, е свързана с искането за затварянето на реакторите Beznau I и II и Muehleberg през 2017 г., а на останалите две АЕЦ – съответно през 2024 и 2029 г.

Прибързаното им изключване, според Лойтард, ще открие пробойна в енергийната сигурност на Швейцария. Това ще засили зависимостта на страната от немската енергетика и ще изложи данъкоплатците на капризите на комуналните дружества, искащи компенсационни плащания заради промените.

“Исковете за компенсационни плащания са неизбежни”, заяви Лойтард. “Данъкоплатците ще ще платят сметката за това“.

което е достатъчно за 1,6 милиона домакинства, каза главен изпълнителен Suzanne Тома.

“Електричеството е нещо, което приемаме за даденост”, каза Тома. „Когато обаче го няма, всичко се разпада”, коментира по този повод Сюзан Тома, главен изпълнителен директор на електроразпределителната компания BKW. Тя е оператор на електроцентралата Мюелберг, чието закриване е предвидено за 2019 г. Ако то се изтегли за 2017 г., Швейцария ще има затруднения да компенсира нейните 1000 мегавата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*