Нов закон в ЕС ще изисква зарядни станции във всички нови жилища

Една нова европейска инициатива може да направи по-лесно и удобно за хората да имат електрическо превозно средство в следващите няколко години. Проект на нова директива на ЕС предвижда изискването всеки нов или ремонтиран дом в Европа да бъде оборудван със собствена зарядна станция за електромобил. Ако директивата бъде одобрена, тя ще влезе в сила от 2019 г. Производителите на коли не чакат, а бързат да помогнат това да се случи. Много от тях вече имат проекти за повторно използване на употребяваните батерии от електромобили под една или друга форма в новите ВЕИ централи, за да компенсират натоварването върху електропреносната мрежа.

EV-Charging

През тази седмица Германия пристъпи към въвеждане в действие на своите планове да забрани автомобилите с ДВГ до 2030 г. Страната говори и за въвеждане, чрез решение на Европейската комисия, на подобна мярка в рамките на ЕС.

Немската политика открай време има силно влияние върху общите политики на ЕС. Това, в съчетание с целите, поставени с подписването на Парижкото споразумение за климата, кара мнозина анализатори да смятат, че Европейската комисия наистина ще разработи подобна забрана, пише Yhe Guardian.

Освен това новата регулация на ЕС ще изисква 10% от местата за паркиране в сгради ново строителство да имат инсталирани зарядни станции за електромобили до 2023 г.

Тези ранни мерки имат за задача да създадат стабилна инфраструктура в ЕС в подкрепа на притежаването на електрическо превозно средство.

Инсталирането на толкова много нови зарядни станции за ЕПС може да окаже допълнителен натиск върху електрическите мрежи. Повечето европейски производители на автомобили обаче не чакат специална покана – те вече работат по хитри решения на проблема. Renault и BMW например вече имат конкретни проекти да използват употребяваните акумулатори от превозни средства за енергийно съхранение, което да подпомага електропреносните мрежи в моменти на пиково натоварване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*