Станция за линейки в Холандия е построена изцяло от дърво

Станциите на линейките обикновено са грозновати, ръбести постройски със скучен вид, но тази уютна и приятна сграда всъщност е също станция на линейки. Намира се в холандския град Цайст.

Ambulance-Station-by-Architectenforum-12-1020x610

Компанията RAVU е поръчала на Architectenforum да проектира структурата за съхранение на линейките, така че да е енергийно неутрална и изработена от възобновяеми материали. Сградата от дървен материал се отличава с приятно извити стени, които са покрити с пълзящи растения.

Разположен в покрайнините на Цайст близо до края на гората, станцията за линейки е с площ 550 квадратни метра и е дискретно „прибрана от погледа” на болницата на това място. Въпреки, че сградата не е бществена и съответно никога няма да бъде видяна от пациентите, структурата има скулптурна форма, която е едновременно красива и функционална. Вертикалните ивици светла необработена дървесина, с която е облечена фасадата, помага на едноетажната линейкова станция да се слива с гората. Растения, които пълзят нагоре по скосяващите се стени, достигат до извития покрив. Той на свой ред е гарнирани с тлъстига и…. слънчеви панели. Дървените греди, които поддържат покрива, могат да се видят в интериора на сградата, изпълнен с изобилна дневна светлина.

Ambulance-Station-by-Architectenforum-8-1020x610Ambulance-Station-by-Architectenforum-11-1020x610

“Дървото има много предимства, тъй като е биологичен и здравословен строителен материал”, пишат Architectenforum. “Ние се спряхме на ламинирана дървена конструкция. Фасадата с дървена облицовка, външната облицовка, рамките на прозорците – всички те също са изработени от дърво”.

Обвивка от сериозна изолация обгръща цялата сграда и й помага да постигне енергийно неутрален статут. Електрическа система осигурява отоплението и охлаждането благодарение на комбинация от термопомпи и слънчеви бойлери.

Ambulance-Station-by-Architectenforum-14-1020x610 Ambulance-Station-by-Architectenforum-10-1020x610 Ambulance-Station-by-Architectenforum-1-1020x610 Ambulance-Station-by-Architectenforum-9-1020x610 Ambulance-Station-by-Architectenforum-15-1020x610 Ambulance-Station-by-Architectenforum-2-1020x610 Ambulance-Station-by-Architectenforum-13-1020x610

Ambulance-Station-by-Architectenforum-4-1020x610

Снимки: Стийн Поельстря, Architectenforum

1 коментар

  1. Няма ли пожарникари в тази държава? Такава сграда е потенциална факла, редно е поне да обработят дървото с огнеупорен силиконов лак издържащ краткотрайно температура 650 градуса.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*