Устойчивостта в градовете започва с това: колата да спре да е цар!

Два фактора правят градската среда ужасна за живеене за хората: модернизмът в стоителството и доминацията на автомобила. Зелените, устойчиви градове са такива, когато са сложили край на практиката колата да е цар. Промяната започва от разбирането, че градът е за хората, а не за автомобилите. Това твърди световноизвестният урбанист Ян Геел, който е до голяма степен отговорен за човешкия и зелен облик на зеления лидер Копенхаген днес.

Jan_Geel_in_Sofia-32-1-750x410

„В най-ужасните градове днес е видно, че автомобилът е цар! Колите са по тротоарите и няма място за пешеходците, пешеходните пътеки са превзети от коли, по булевардите има по 3-4 редици с автомобили докъдето поглед стига“. В такива градове няма място за ходене пеш, за сядане на пейка, за каране на колело, дори за граския транспорт е трудно да се движи.

Годният за живеене град, устойчив и здравословен, обикновено започва преобразяването си с това – да създаде място за хората, за да могат да ходят спокойно по протежение на която и да е улица в града; да има къде да поседнат, да има къде да карат колело и това да е безопасно за тях – с две думи, да не са подчинени на колите.

Един от признаците за добрия за живеене град е възможността хората да се радват на климата и природата, разказва Геел, който представи в София книгата си „Градове за хората“. В нея са представени всички 12 критерия, на които отговаря един „град за хората“.

Възможността жителите да се радват на природните дадености обхваща всички природни дадености на съответния регион. Ако градът има река, хората трябва да могат да се възползват от това – да плуват в нея, да се къпят дори. Ако градът е на място с хубав климат и много слънчеви дни, големите площади и множеството алеи за разходки ще позволят на хората да се ласлаждават на хубавото време. Спортни площадки на открито биха допълнили това с възможности за повече физическа активност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*