Соларно село съчетава фотоволтаика и местен камък насред пустинята в Египет

Първото в Египет село, захранвано изцяло със слънчева енергия, е вече факт – насред от пустинята. Намира се в Бахария и токът в него се осигурява от сградно-интегрирани фотоволтаични панели. В момента в него живеят 350 души. Създателите на работническото село Тайебат – KarmBuild – казват, че това е „единствената компания в Египет, която интегрира соларните технологии при проектирането на сградите“. А самите те са построени предимно от местни, природни материали, което означава, че къщите са с лек отпечатък върху околната среда.

KarmBuild-Village-Solar-1020x610

Главният архитект на проекта Карим кафрави казва, че в Египет слънчевите панели често се разглеждат като непривлекателни – грозновати, с твърде индустриален вид, „непрактични за интегриране в архитектурата“.

KarmBuild-KarmSolar-1020x610

Подходът на KarmBuild обаче се опитва да преобърне тези възгледи. Техните соларни проекти за позволяват на региона да се възползва от изобилната слънчева светлина, при това по един елегантен, ненатрапчив, визуално безконфликтен начин. Фотоволтаичните слънчеви панели красят покривите на селото по такъв начин, че се сливат с каменните стени на къщите. Слънчевите панели на покривите действат и като „термоащитен покрив”, според Кафрави.

KarmBuild-Village-Buildings-1020x430

Не само производството на енергия е екологично в това село. От KarmBuild са приложили устойчиви строителни техники, като например използването енергоспестяващи методи и използване на местни, земни материали. В района, където се намира Тайебат, местният пясъчник често бива отстраняван, за да построят сградите. Но от KarmBuild са преценили, че пясъчникът може да бъде използван в сградите. Те са открили, че този изобилен природен ресурс е всъщност жизнеспособен в структурно отношение”“ според Кафрави. Използването на природен, местен пясъчник позволява на сградите да се сливат красиво със заобикалящата пустиня.

KarmBuild-Village-Integrated-Solar-1020x610

Интензивното слънце и разнообраните приложения на природните строителни материали в тази област отварят интересни възможности за устойчиво развитие на общностите в района. „Работим върху начини за предоставяне на решения, които интегрират тези два много различни елемента по един не-натрапчив и атрактивен начин, приложим в местната архитектура, било то традиционна или модерна“, казва архитектът. „Вярваме, че има голям потенциал за промяна на архитектурния пейзаж в тези области в посока повече самостоятелност, устойчивост и удобство за жителите“.

KarmBuild-Village-Solar-Panel-1020x610 KarmBuild-Village-Panoramic-1020x342   KarmBuild-KarmSolar-Full-Width-Tall-1020x535

Снимки: KarmSolar

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*