Растения, мъх и птици създават живи фасади за пренаселените градове

Склонни сме да си мислим, че животът в големия град означава човек да няма общуване с природата. Ала концепцията за “самолекуващата” се къща на дизайнера Едвин Индера Васкита разчупва това схващане. Проектът на Васкита превръща стените на сградите в скеле, което дава място за живот на растения и мъхове, а заедно с тях – и птици. Насърчавайки израстването на растителността, стените примамват птиците да кацат и дори да гнездят там, което от своя страна помага за разпространяването на семената на растенията. Резултатът? – Пространство, което перфектно обединява природата и съвременния живот.

Self-Healing-House-by-Edwin-Indera-Waskita-Night-View-1020x610

Предложението на Васкита на практика предвижда създаването на балансирана симбиоза с околния естествен живот, осигурявайки същевременно жилища за най-натоварените градове в света. Концепцията е родена с мисъл за Джакарта, Индонезия, където хората страдат заради “притиснатите” пространства. Домовете в Кампунг Пуло в Джакарта, по поречието на река Чиливунг, често са тесни, неудобни и опасни. Те могат също така да са лишени от надеждна електрическа енергия, чиста вода и достъп до прясна храна. Предложенето на Васкита обаче търси решение на всички тези въпроси едновременно по един симбиотичен и безопасен начин.

Self-Healing-House-by-Edwin-Indera-Waskita-Front-View-1020x601

“Самолекуващият” се дом, според концепцията, разполага с външна “еко-кожа”. Тя е изградена от палмово влакно – обикновено отпадъчен продукт – създавайки среда, в която семената могат да покълнат и израстат. След това тези растения привличат птици, които построяват гнездата си под покрива, проектиран с мисъл да е гостоприемен за тях. Растенията също поглъщат въглеродния двуокис, като същевременно осигурява чист въздух жителите на блока. При достатъчно добро желание обитателите биха могли да си събират яйца от гнездата и да берат плодове от някои от растенията.

Self-Healing-House-by-Edwin-Indera-Waskita-Interior-1020x610

За твърдата структура на дома се използва био-бетон. Той е в състояние да филтрира въздуха и водата, създавайки здравословна пространство за жителите. Слънчеви панели върху покрива осигуряват електрическа енергия, а водата от дъждовете се събира и канализира към резервоар. Топли връзки свързват сградите, така че жителите могат да разчитат на безопасен начин да пътуват от една част на квартала до друга. Отвъд осигуряването на по-добри условия за живот, дизайнът насърчава сближаването на общността. По тази причина проектът предвижда участието на общността както в началната фаза, така и след построяването на домовете.

Самолекуващата се конструкция в крайна метка има за цел да демонстрира как сградите да станат живи структури, които да работят в рамките на една по-голяма и взаимосвързана система. Вместо да се бори, за да се подсили разделението между жилищата и външната среда, този модел предполага хората да прегърнат дълбоката си връзка с естествения свят.

Проектът спечели овациите на журито в конкурса за Биодизайн в САЩ.

Графики: Едвин Индера Васкита

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*