Село от пасивни къщи в Германия набляга на социалните взаимодействия

Най-големият проект в света от типа “пасивна къща” наскоро бе официално представен с бляскава церемония, озарила една монументална стъпка напред за устойчивата архитектура в Германия. Създадено от Frey Group, енергийно ефективното село Хайделберг е „епицентърът“ на Баанщадт – най-новият градски квартал на Хайделберг, където всички сгради са проектирани да отговарят на стандарта за пасивна къща. Новият проект е “жива общност” с акцент върху съвместния живот на различни поколения, достъп до много зелени площи, хетерогенност и социално взаимодействие.

Heidelberg-Village-by-Frey-Group-1-1020x610

Разположено на територията на стар терминал за товарни влакове, селото с площ от 6100 кв. м. се състои от къщи, които са до една пасивни – с ултра-ниска консумация на енергия и нищожен въглероден отпечатък. В селото Хайделберг в сърцето на Баанщадт са налице и други екологични функции на домовете като например зелени фасади и соларни панели. Всъщност, соларната енергия е тази, която почти изцяло ще захранва селото.

Heidelberg-Village-by-Frey-Group-5-1020x610

“Село Хайделберг представлява идеята за устойчиво градско планиране и архитектура – както социално, така и от гледна точка на околната среда”, обясни арх. Волфганг Фрей. “Идеята на селото Хайделберг е да формира хетерогенен квартал, създавайки по този начин едно енергично, приятно жизнено пространство с много социално взаимодействие”.

Селото е 100 процента достъпно за хора с физически увреждания, деца и възрастни.  С РЗП от над 15 000 кв. м., общността ще има 162 апартамента с 1 до 5 стаи, неизменно с балкони или тераси. Слънчеви панели и вертикални градини ще покриват фасадите.

Социалните взаимоотношения са обект на особено внимание в новия квртал. „Понятието „живеене“ често се използва за консолидиране на разбиранията на немските понятия за „обитаване“ и „живеене“, описвайки по този начин цялото човешко съществуване“, подчертават архитектите.

Строителството на квартала започна през октомври 2015 г. Проектът следва да бъде завършен през пролетта на 2017 г.

Heidelberg-Village-by-Frey-Group-3-1020x610 Heidelberg-Village-by-Frey-Group-4-1020x610 Heidelberg-Village-by-Frey-Group-2-1020x610

Повече за проекта

Снимки: Frey Architekten

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*