НПО призовават ЕС да спре търговските мита за китайски соларни панели

Пет известни НПО написаха писмо до Европейската комисия, с което призовават за прекратяване на търговските мита за китайските фотоволтаични панели. Организациите твърдят, че това накърнява възможностите за действие по спиране на изменението на климата.

solar-panel-array-1591350_960_720

Писмото на неправителствените организации е адресирано до европейския комисар по търговията Сесилия Малмстрьом.То е подписано от изпълнителните директори на Network Climate Action, Greenpeace, WWF, E3G и EKOenegy.

Поводът за писмото е ратифицирането на споразумението от Париж от Европейския съюз. Необходимостта от драстино намаляване на въглеродните емисии в света изисква преход към ново поколение енергетика, в което възобновяемата енергия е от решаващо значение. Търговските мерки срещу китайските слънчеви производители „правят слънчевата енергия по-скъпа и забавят навлизането й в Европа,“ се казва в писмото.

ЕС прие митата за китайските соларни панели в опит да защити икономиката си през декември 2013 г Още при самото им приемане голяма част от соларната индустрия на Европа подчерта, че тези мерки са контрапродуктивни и всъщност пречат на развитието на соларната енергия.

„Вместо да поставя гражданите в центъра на енергетиката съюз, настоящата политика на ЕС се отразява негативно на потребителите и прави по-скъп за тях енергийния преход“, продължава писмото на неправителствените организации.

1 коментар

  1. Да представят исканията си пред Негово Светейшество католикос Карекин II Нерсисян върховен патриарх на всички арменци.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*