Интегриран проект в Куинсланд съчетава слънце, вятър и съхранение

Интегриран проект за чиста енергия, който ще комбинира соларни фотоволтаични мощности, ветроенергийни системи и батерии, получи финансова подкрепа от страна на Австралийската агенция за възобновяема енергия. Това може да се окаже една от най-големите електроцентрали в Куинсланд.

renewables

Агенцията, известна като ARENA, обяви в петък, че Енергийният парк Кенеди ще получи 18 милиона долара финансиране. Те ще дойдат като безвъзмездни средства за подпомагане на проекта, който е на обща стойност 120 милиона долара за първия етап. Системата се изгражда от две фирми – австралийска и японска.

Въпросният първи етап ще включва 19,2 MW слънчева PV система, 21,6 MW вятърноенергийна система и 2 MW / 4MWh батерийно съхранение. С течение на времето проектът може да се разшири до 600MW за слънчевите мощности, 600MW за вятърната енергия и значително по-голяма система за съхранение . Това ще осигури на еквивалент на „базова“ мощност в Куинсланд и ще е достатъчно, за да посрещне една пета от цел от ВЕИ потребностите на Австралия.

Проектът ще представлява и значителна част от всички нови ВЕИ проекти в щата, които са му необходими, за да посрещне собствената си цел за 50% на сто дял на възобновяемата енергия в Куинсланд до 2030 г.

Трикомпонентният ВЕИ проект е специално постижение поради способността си да осигури надеждна, достъпна и чиста енергия по всяко време на денонощието, заяви шефът на ARENA Ивор Фришкнехт. Енергийният парк Кенеди ще бъде първият, комбиниращ големи системи за слънчева и вятърна енергия и съхранение – и свързана с националния електроенергиен пазар на Австралия”. Комбинирането на различни източници ще означава, че енергия се генерира почти постоянно, а наличието на системата за съхранение ще балансира търсенето и предлагането. Това би трябвало да означава увеличаване на цялостната надеждност.

Очаква се проектът да бъде завършен през 2018 г..

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*