Нов вид соларни клетки достигат 40% ефективност

Алтернативен метод за производството на светлочувствителни полупроводници би могъл да доведе до създаването на соларни клетки с много по-висока ефективност от постиганата досега, по-качествени камери за нощно виждане и ред други полезни приложения.

Екип от учени от университета в Илинойс е разработил нова технология, която би могла да се окаже страшно ценово ефективна за производство на микрочипове от галиев арсенид, който реагира много добре на светлината.

Силицият е основният елемент в съвременната полупроводникова индустрия и се използва навред, във сичко – от соларните клетки до цифровите фотоапарати. Когато обаче става дума за улавянето на светлината, има и по-добри материали. Галиевият арсенид е един от тях и е сред най-активно изследваните.

Галиевият арсенид може да конвертира до 40% от слънчевата светлина в електричество. Това е два пъти повече от най-ефективните соларни клетки на база на силиций. Цената на галиевия арсенид обаче е много висока заради сложния производствен процес. Така е, защото пластините галиев арсенид се произвеждат в много прецизно контролирани камери, след което се режат на пластове, при което се губи много материал.

Учените от Илинойс обаче са намерили начин да надхитрят производствения процес. За създаването на подложките от галиев арсенид те прилагат подход на изграждане на “палачинка” от няколко слоя галиев арсенд и алуминиев арсенид. По-късно слоевете се отделят едни от други, като пластините от галиев арсенид се полагат върху носеща повърхност – например стъкло или пластмаса – и се свързват в електрически вериги по добре познатия начин.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*