Nokia ще помага на Бристол да стане умен град

Бристол – един средноголям град в югозападната част на Англия – винаги е имал своята собствена ниша. Като отправна точка към по-отдалечените части на полуострова той се е превърнал в процъфтяващ предприемачески и творчески център. И все пак като всеки град си има и своите социални проблеми.

bristol-221324_960_720

През март миналата година, за да се възползва от местните таланти и да преодолее социалните проблеми, градската управа стартира инициативата “Бристол е отворен” (BiO). Логиката на инициативата стъпва на разбирането, че “всички говорят за “интелигентни градове”, но всъщност никой не знае как да ги направят работеши на практика”. Бристол обаче има намерение да реализира тази идея и да събере данни за функционирането й.

Наскоро BiO обяви, че Nokia ще подкрепи проекта като R&D партньор и ще се присъедини към InterDigital и NEC, които ще са корпоративни партньори. Участието на Nokia включва неназована парична сума, но най-вече – инвестиция на време и средства.

Компанията е поела тригодишен R&D ангажимент, обясни Кормак Уилън, регионален мениджър на Nokia за Великобритания и Ирландия. Това “ни позволява да си поиграем в един пясъчник от реалния живот”. Обикновено това е невъзможно да се научи в средата на реалния живот, без да се създаде хаос”, казва той.

Бристол се простира на 110 квадратни километра и има население от 450 000 души. Основната технология инфраструктура в града се състои от основна мрежа от 144 опорни влакна, свързващи четири възела. Има 54 взаимосвързани клъстера от осветителни стълбове. Наллице са 1500 сензора. Всичко това е изградено на принципа на отворените стандарти, използвайки софтуерни дефинирани мрежови технологии. В града има и мрежа за много бърз широколентов интернет достъп, тъй като е използвана една неработеща подземна канализационна мрежа от 1970, за да се положат опорните трасета. Наред с това са налице 1700 видеокамери за живо наблюдение.

Nokia има достъп до всичко това.

Проблемът с градската пренаселеност е глобален и инициативата BiO търси информация и от представители на други градове като Братислава и Москва. Управата на Бристол обаче вижда решението на проблема преди всичко чрез научно-изследователска работа. Сега стремежът им е да подчертаят по-широката цел на проекта – да намерят доказани решения, които да могат да се приложат и в други градове в света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*