Идея: плаващи бамбукови куполи могат да станат защитени градски ферми

Селскостопанският сектор на много места по света страда от различни проблеми, един от които са природните бедствия. Те са коствали 14,4 милиарда долара загуби в периода между 1994 г. и 2010 г., според Динеш Рам – авторът на тази идея за плаващи бамбукови куполи като алтернатива на уязвимото земеделие. Неговата идея „Hope Waters Dome” има за цел да осигури решение на два проблема едновременно: покачващото се морско равнище и и недостигът на храна в районите със затруднен достъп до вода. Куполите могат да се построят от лесно достъпен местен материал – бамбук.

Hope-Waters-Dome-Biodesign-2-1020x610

Бамбуковите полусфери са проектирани за изпълнението на няколко цели едновременно. Те могат да са място за отглеждане на зеленчуци и пространство за срещи между хората.

Hope-Waters-Dome-Interior-Rendering-1020x610

Проектът може да включва и своеобразна форма на рециклиране: бамбуковите сфери могат да се изградят върху плаващи платформи, изработени от празни пластмасови бутилки.

Горните етажи са проектирани да работят като “центрове за градско земеделие“. Те могат да имат и образователка функция. Там храната ще може да се отглежда без риск от наводнение заради покачващото се морско равнище.

Hope-Waters-Dome-Carousel-Distance-1020x610

Като образец за устойчиво развитие, подобна конструкция би била сглобяема, според Рам. „Разходите за изграждането й са приблизително наполовина в сравнение с традиционна сграда с подобни размери,” добавя той.

Макар да е само концепция засега, тази система може да се окаже полезна в бъдеще, като се има предвид, че ни очава 1-2 метра повишение на морското равнище през следващите няколко десетилетия.

Hope-Water-Dome-Map-1020x610

Hope-Waters-Dome-Section-Drawing-1020x610

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*