Срам: еко-ведомството ни приветства нулева цел за намаляване на въглеродните емисии

Европейската комисия е предложила най-ниската цел за страната ни – 0%, за нивата на годишните емисии на парникови газове за секторите извън Европейската схема за търговия с емисии в периода 2021-2030 г. Това обяви Министерството на околната среда и водите в прес-съобщение на сайта си. Предложението е било обсъдено на заседание на Съвета на министрите по околна среда на ЕС в Люксембург.

“Министър Василева (Ивелина Василева – министър на околната среда и водите – б.р.) приветства усилията на ЕК за търсене на нови подходи за намаляване на емисиите на парникови газове, като определи предложената за страната цел като добра отправна точка за бъдещите преговори,” пише още в съобщението.

Добра отправна точка!

evening-186781_960_720

Шокиращо и срамно е министър на околната среда да се радва на нулева цел за намаляване на вредните емисии. Още по-срамно е това да става в страна, която е толкова силно уязвима и потърпевша от изменението на климата. Няколко случая на невиждано проливни дъждове и мащабни наводнения през последните години унищожиха цели селища и оставиха без дом стотици семейства, а взеха и немалко човешки жертви. Да споменем само село Бисер (2012 г.), квартал Аспарухово във Варна (2014), град Нови Искър (2005)… Другите случаи на порои и наводнения, за които е по-малко вероятно да си спомним, уви, са и по-многобройни – като например , свогенските села Бов и Лесковдол, които останаха откъснати от света в продължение на 4 дена. Можем да говорим и за засушаванията и отражението им върху реколтата, разбира се….

Едновременно с това всички сме наясно, че бюджетите на общините не са достатъчни, за да покрият бързото и качествено справяне с последствията от каквито и да е бедствия. За щетите от стихиите впоследствие се молим за помощ от различни фондове и евро-програми за подпомагане.

На фона на всичко това е неадекватно страната ни да няма амбициозна дългосрочна цел за намаляване на вредните емисии и също така амбициозна програма от мерки за постигането на въпросната цел! Наистина срамно да се радваме, че са ни предложили нулев процент за цел.

1 коментар

  1. Тази цел 0% означава, че няма да плащаме допълнително въглеродни емисии за нашите ТЕЦ-ове. И без това плащаме предостатъчно в момента – ТЕЦ Марица Изток 2 трупа загуби заради тях. А където преизпълнихме нашите цели за фотоволтаиците в пъти и то години преди срока – някой брои ли ни го? Ако въобще има глобално затопляне, и ако въобще ограничаването на емисиите върши някаква работа…Аман от робуване на шепа еко-талибани дето получават милиарди за престъпната си дейност…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*