Градското планиране е критично предизвикателство в XXI век

Градското планиране не успява да се справи с мащабната урбанизация по света. Това поставя градовете в “епицентъра” на най-тежките и неотложни предизвикателства на 21-ви век, заяви висш служител на ООН в понеделник.

Уязвимостта на градската среда – на фона на ускоряващото се темпо на промените в климата и увеличаването на населението – ни води към едно неустойчиво бъдеще, ако не се предприемат спешни действия, зяви Питър Томсън, председател на Общото събрание на ООН, в Кито, Еквадор на конференцията Habitat III на ООН.

skyline-936589_960_720

“Масовата урбанизация е на ход по целия свят. Заедно с последиците от изменението на климата и липсата на мир в толкова много части на света, движението на хората е най-голямото предизвикателство на 21 век,” посочи Томсън. “Един милиард души живеят в градските гета, без достъп до основни услуги като водоснабдяване, канализация и енергия. … 75% от градовете имат по-високи нива на неравенство в доходите днес, отколкото през 1996 г. 70% от глобалните емисии на парникови газове, както и от глобалните отпадъци, произхождат от градовете“.

Данните, цитирани от Томсън в първия официален ден на конференцията, бяха подчертани и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Според него, градските части се разрастват бързи, особено в развитите страни, но често пъти са „непланирани“.

Нарастват проблеми като липсата на достъп до основни услуги и адекватно жизнено пространство, недостиг на работни места, уязвимост към престъпността, насилствено изселване, нарастванен а дела на бездомното население. Всичко това създава спешна нужда от по-добро градско планиране, каза Бан Ки-мун. “Да превърнем нашия свят към по-добро ще означава да преобразим нашите градове. Това означава да имаме по-добро градско управление, планиране и проектиране, инвестиции в жилища на достъпни цени и инфраструктура, както и в основни услуги”.

Повече от 45,000 души, включително учени, специалисти по градско планиране, държавни служители и лидери от ООН са събрани на конференцията, за да обсъдят бъдещето на населените места в света. Тя се провежда веднъж на всеки 20 години. Новото издание на Habitat се случва в момент, когато за първи път в историята на човечеството в градовете по света живеят повече хора, отколкото в селските райони. Освен това конкференцията се случва след създаването и ратифицирането на Парижкото споразумение за климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*