Почти нулевоенергийна къща в Добруджа се топли от слънцето и въздуха

img_9991-st-web

Тази почти нулевоенергийна къща в Добруджа се топли само от слънцето и въздуха и се намира в Североизточна България. Проектирана от BIgnatov Studio, тя радва окото със семпли форми в съчетание с топлите нюанси на местния естествен камък.

img_9776-st-web

„Добруджанска къща“ е построена за семейство, което поискало от архитектите едноетажна семейна къща от естествени материали и с нисък разход на енергия. “Те ми дадоха свобода да я направя по мое виждане като концепция, пространства и пропорции. Наричам я “Добруджанска къща”, понеже се намира там и е вдъхновена от типичните едноетажни местни къщи от миналото”, казва арх. Борислав Игнатов, водещ архитект в BIgnatov Studio.

Къщата с площ 400 кв. м. е едноетажна и е ориентирана на юг, гледайки към просторна градина.

img_9812-st-web

Щедри потоци от естествена дневна светлина озаряват интериора благодарение на големите прозорци, високи от пода до тавана. Заедно с това за изобилната дневна светлина помагат и внимателно планирани оберлихти.

img_0097-st-web

Набор от мерки спомага за ниската консумация на енергия.

Дебела, 20-сантиметрова топлоизолация обгръща стените и основите на къщата. 30-сантиметрова е изолацията на покрива. За топлинния комфорт помагат и прозорците с тройни стъклопакети с аргон.

Цялостното подово отопление и охлаждане се осигурява от една термопомпа. Това спомага за намаляване на разходите за отопление – в най-лютата част на зимата то би коствало около 80лв. за цялата площ на дома, казва арх. Борислав Игнатов. Слънчеви колектори пък подгряват битовата топла вода в дома.

Отвън къщата е облицована с естествен камък. Всички материали по облицовките са естествени, правени от местни майстори.

img_9934-st-web

img_0084-st-web  img_0015-st-web

dh_4

Снимки: М. Христов / BIstudio; интериор: ArteAmo

13 коментара

 1. въпросният хаус също е дело на Игнатов.Проблема е в лошото изпълнение.Тая къща се продава от пет години,но май зацикли.

 2. какво бихте казали за пасивната къща eqwinox hous до божурец над голфа

 3. И все пак, каква е реалната цена на този проект? За мен думата ‘greеn’ освен технология не значи достъпност и както знаем на мода са продукти обозначени с атрибути като green, бio и тн., които са повече уникати във витрина на фона на зацапаната околна среда..

 4. Любопитен, каменната и минералната вата са естествени материали.

 5. Какви са тези 20см. естествени материали, с които постигнахте нисък разход на енергия.

 6. Има решения те са от миналото но ще дойдат от бъдещето, наричат се Free Energy of Nikola Tesla, но се молете тази технология отново някой гений да я достигне. Това, което се пише е за устройства, които някак си генерират eлетрическа енергия като обяснението е, че това енергия от вакуума, Zero Point Energy или нулевото трептение на вакума и е практически безкрайна и устройстват изсмукват тази енергия по някакви непознати принципи. Как според вас и с каква енергия се задвижват НЛОтата? Не са с бензин нито с атомни енергий а с нещо, което е безкрайно и неизчерпаемо и това е нашето бъдеще!
  Край на фантастичния роман.

 7. Пичове,

  Няколко стратегии и идеи при модерното проектиране на къщи:
  – Пасивен дизайн – ориентацията на къщата за да спечели максимално слънчеви лъчи от зимното слънце(по-малко отопление), сенници които да я скриват от лятното слънце (по малко охлаждане). В това планиране играят роля и ветровете през годината, за природна вентилация.
  – Термо помпата изразходва далеч по малко електрическа енергия спрямо обикновенните „духалки“ и други електрически нагревателни елементи. Може инвестицията да е малко по-сурова, но това лесно може да бъде сравнено с обикновен кондензационен бойлер – цена на електричество срещу цена на газ за района обърнато спрямо ефикаснотта на всяка една система – термо помпа или бойлер. Прекарването на газ не е опция на всякаде и това трябва да се има в предвид. При термо помпите проблем е доставянето на вода с висока температура – 50-60degC – за домакински услуги примерно миене на чинии.
  -Слънчевия колектор – ако водата към къщата ви идва на 10-12degC – и термопомпата я качва до 30-35degC (температура на водата в подовото отопление) през зимния период, колекторите трябва да са оразмерени да покачат темпеаратурата до 50-60degC (за миене на ръце) в най-тъмния ден през зимата. Или има алтернативно решение, при което се използват не толкова ефикасните нагреватели за допълнително подгряване вечерно време когато цената на електричеството е по-евтина.

  Относно сметките за енергия – ако излезе повече повече от 200лв. на месец ще откъсна главата на този които я е проектирал.

  Дано съм ви дал малко храна за размисъл. Ако искате да научите повече по това как се проектират системи учете механично и ел. инжинерство. Това ще ви направи богове.

  Архитектите си имат идеи как да спестят енергия, но това е работа на инжинерните консултанти. Затова fairplay на консултанта по проекта.

  Къщата ми допада като идея, но си падам повече по мулти етажни постройки 😉

 8. Браво за въпроса на ГОШО… Всеки проект има цена и рентабилност (КПД за инвестицията), освен ефективност (едва ли е много „green tech“ ако се похарчат Х ХХХ ХХХ лв. за къща с поддръжка ХХ ХХХ лв./мес.).

  „в най-лютата част на зимата то би коствало около 80лв. за цялата площ на дома“ == 3 мес. х 30 люти зимни нощи х 80 лв == 3мес. х 2400лв./мес.
  7200 лв. отопление само зимните нощи към EVN (или друг не еко и зелен производител на ел. енергия), ами през деня… какво с одеалата ли ще я караме след тези несъществени шестцифрени еко инвестиции? Тази къща няма как да се впише в „Green Tech“, съжалявам.
  За мен това е достатъчно показателно защо ГОШО е задал този въпрос!

  Към наричащия се „българин“ и мислещ се за умен – прочети първото изречение от втория абзац в текста (след втората снимка) 🙂 и сам ще откриеш тайния отговор на въпроса защо къщата е само на един етаж и „така разстлана настрани“!!! Мисли и чети повече, по-малко говори (т.е. пиши) и не обиждай непознати… Ще ти помогне в живота…

  Иначе към Архитекта, да… проекта е уникален и великолепен… Поздравления!

 9. Моля, сложете нещо като captcha, която при влизане в сайта да задава някакъв сложен въпрос, че да отсеете тъпирите като гошо, да не им четем глупостите.

  Иначе ми е интересно – защо къщата няма втори етаж, а е така разстлана настрани. Просто въпрос на вкус ли е или има и някаква друга логика?

 10. Изолация 20см. отвън, 30см. на покрива, тройни стъклопакети с аргон, слънчеви клектори, термопомпа,…все евтинки неща, които ако приложиш и към на бай ти Ставри къщата и тя ще стане почти нулево енергийна. Само ефективността на термопомпата ако махнеш, която обикновенно е между СОР=3 и СОР=6 и сметките скачат от 240 до 480. Така че с цялото ми уважение, когато започнете да прилагате главно биоклиматика, която не струва една кола с пари може да се говори за постижение.

 11. ГОШОуууу, не винаги скъпото е качествено.. Както и обратното. С малко акъл, постоянство и заинтересованост от твоя страна може да постигнеш същите резултати… Въпрос на акуратна преценка 😉

 12. А цената на самата къща защо не кажете???Какво ми се хвалите с енергийноефективна къща която е за богопомазани…..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*