Асфалтът ли е добрата настилка за дворовете на детските градини?

Община Разград асфалтира алеите на ДГ „В. Левски“, научаваме от прессъобщение на сайта на общината. „Община Разград реагира на влошеното състояние на алеите в ДГ „В.Левски“, в резултат на молба на директорката, след което алеите в детското заведение бяха асфалтирани и теренът превърнат в безопасно място, на което малчуганите от градината да играят“.

Безопасно място, където малчуганите да играят!

r_DG-2 r_DG-1

Кой и как реши, че асфалтът е най-добрата настика за двор на детска градина? Още повече – безопасна?

Всеки, който някога е имал дете, добре познава утвърдения ритъм: тичане-падане-ставане(-рев). Да попитаме родителите къде предпочитат да забие лакътчета при падане – на тревата, в пясъка или върху асфалта?

Въпросът е реторичен, разбира се.

В портала „Страхотните училища“ е публикуван набор от насоки за оформянето на пътеките и площадките в дворовете на детски градини и училища, така че да се формира наистина безопасна среда за децата. Ето какво четем там относно избора на материали за повърхността:

„Неподходящи материали за повърхността са асфалт, бетон, сгурия, трева* или химически обработван мулч“.

Като добри материали за настилки в дворовете следва да се изберат такива, които създават мека повърхност и могат да поемат удар при падане. Това обиковено са насипни материали като например пясък, мулч, дървесни стърготини, гумен „чакъл“. Същинският чакъл също може да се използва, но е по-малко подходящ, защото се състои от твърди и често пъти ръбести камъчета, които мога да са остри.

wood-chips-685649 leaf-1081896_960_720 sand-138879_960_720

 

___________________________________________

* Тревата е мека, но се утъпква бързо и се съсипва.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*