„Невидими“ слънчеви клетки изглеждат като камък, бетон и дърво

Едно от неудобствата на фотоелектричните модули е техният вид: слънчевите панели изглеждат по начин, който обичайно не се вписва в дизайна на къщите. Особено забележим е този проблем при традиционните „старовремски“ къщи с традиционен местен дизайн, постройки с характер на исторически забележителности, архитектурни паметници. Dyaqua обаче има идея как да се справи с това. „Невидимите“ слънчеви панели на компанията са проектирани да изглеждат като други материали – тухли, керемиди, та дори и дървени дъски. Това прави възобновяемата енергия доста по-адекватна спрямо класическия дизайн на сградите.

Invisible-Solar-Rooftile-1020x610

Dyaqua-Invisible-Solar-Concrete-Brick-1020x610

Видът на тези добре познати материали може да помогне на дизайнерите да избегнат това, което много често бива наричано „визуални щети“ – компромиса с вида на слънчевите панели. Сградите могат да интегрират модулите за производство на възобновяема енергия, без да губят единния си облик, целостта на дизайна си, а в случая с по-старите постройки – историческото си излъчване и очарование.

Invisible-Solar-Wood-1020x610

Всяко тяло е направено от рециклирани и нетоксични материали. То може да издържа на природните стихии – дъжд, слънце, градушка. Модулите могат да бъдат поставени върху покрива или пък на земята – например във вид на настилка за пътека. Горният слой е непрозрачен за окото. Той имитира различните „традиционни“ материи. В същото време позволява на слънчевите лъчи да преминават и да достигат до долния слой със скрити фотоволтаични клетки вътре в устройството. Модулите са продълговати и в двата им края има конектори за свързване.

Invisible-Solar-Slate-Shingle-1020x610

Invisible Solar вече са започнали производството на първоя готов продукт по тази технология – „покривна керемида“, която прилича на класическите керамични керемиди, но си е фотоволтаичен модул.Засега създателите на смелия дизайн не казват нищо за ефективността на дизайнерските си соларни модули.

Invisible-Solar-Stone-1020x610

Наскоро стартира и Indiegogo кампания за финансиране на новия проект. Очаква се това да позволи на феновете да получат ранен достъп до най-ефектните нови разработки на екипа. Мостри от всеки дизайн ще бъдат изпратени на всеки, подкрепил кмапаният, с връзка към LED лампа, за да се демонстрират способностите на съответната пластина.

Invisible-Solar-Samples-1020x610

Снимки: Dyaqua Invisible Solar

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*