50 учени тръгват на мисия да изследват Земята чрез Антарктика

Над 50 изследователи от 30 държави ще заминат на пътешествие из Антарктика, за да изследват промените на планетата през „регистрите“ на ледовете нажния полюс. Тяхната задача ще е да измерят и изучат замърсяването на планетата и признаците на изменението на климата из целия леден континент. Екипът ще тръгне от Кейптаун на руския изследователски кораб Академик Трешников на 20 декември 2016. Планираното завръщане е на 18 март следващата година. Екипът от учени включва специалисти от най-различни дисциплини, включително океанография, биология, климатология.

arctic-139396_960_720

Пътуването е дълго и в тежки условия, но ще помогне на учените да разберат по-добре ефекта на дейността на човечеството върху Южния океан. Групата ще изучава не само основната ледена маса на вечно бялата „земя“, но и ще се опита да проучи всички големи острови в околността. Макар че през последните години има относително добър обем от изследвания за Арктика и промените, настъпващи из полярните шапки на планетата, процесите в областта на Южния полюс засега остават недобре разбрани.

Въпреки, че проектът е започнал с над 90 предложения за потенциални изследователски идеи, в крайна сметка само 22 от тях са приети. Одобрените проекти включват измерване на ефекта от пластмасовото замърсяване върху хранителната верига и измерване на ролята на фитопланктона в регулирането на климата.

Организацията, инициирала експедицията, е новосформираната група Швейцарски полярен институт – съвместно предприятие на няколко швейцарски изследователски и образователни институции. То има за цел да “засили международните отношения и сътрудничество между отделните страни, както и да се предизвика интереса на едно ново поколение от млади учени към полярните изследвания”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*