НАСА: почти сигурно е, че 2016 ще е най-горещата година в историята

Има повече от два месеца до края на годината, но НАСА вече открито предполага, че 2016 ще се затвърди като най-горещата година в историята. Планетата ни е в гореща „серия“ от известно време насам и последните прогнози сочат, че септември е най-знойният през последните 136 години – откакто се водят регистри. Може да се предполага, че топлинният рекорд ще важи за цялата 2016.

beach-1440272_960_720

Още през май Гавин Шмит, директор на Институт за космически изследвания Годард (GISS), направи категорична прогноза, че 2016 ще бъде начело на класациите за жега. Сега данните на GISS показват, че той е бил прав в предположението си. Миналият месец беше с 0,91 градуса Целзий над средното за периода. Месецът надмина жегите от свръх-горещия септември 2014 г. Ако данните за септември 2016 се добавят към тези за предходните месеци на цялата година, огнената картина на изменението на климата навярно ще „разгори“ цялата 2016 година.

Възможно е да има светлина в края на тунела, тъй като някои учени смятат, че 2017 ще сложи край на горещата серия. Джереми Шакун, климатолог от Бостън Колидж, казва, че очаква скорошното „Ел Ниньо“ да допринесе за по-високи температури през тази година, но че през следващата година положението ще е доста по-спокойно. „Въпреки това,“ казва той, “важното е, че в дългосрочен план тенденцията е към затопляне”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*