София ще има център, свободен от автомобили

„Развитието на София като зелен и привлекателен град е основен приоритет в концепцията ми за развитието на столицата. Приоритетни направления са пешеходното и велосипедното движение и развитието на обществения транспорт“. Това заявява в интервю за БТА главният архитект на София Здравко Здравков.

По думите му първото предизвикателство в работата му като главен архитект е да бъде освободен историческият център на София. Крайният резултат следва да е зелена София с голяма палитра културно-исторически забележителности, за да стане столицата привлекателен град.

sofia_04-1158008_960_720

Главният архитект иска да превърне София в град без автомобили, обичащ жителите си, приветстващ гостите си – град, в който хората са усмихнати и щастливи, не общуват през прозорците на автомобилите си, а имат достатъчно места за срещи и разходки.

За развитието на стратегията предложих няколко основни принципа, отбеляза Здравков. Първо – извеждане на автомобилите от центъра с довършване на ринговете и изграждане на качествени транзитни трасета. Следващата стъпка е продължаване на стратегията за изграждане на буферни подземни паркинги по периферията на града и стимулиране на гражданите да ползват системата „Паркирай и Пътувай“, посочва главният архитект.

Според него освобождаването на градските пространства от автомобили има своите предимства – хората имат време за създаване на нова градска култура за откриване и реализация на нови възможности. Собствениците на автомобили постепенно се примиряват с мисълта, че в историческия център трудно се придвижва и паркира, като по-лесно ще бъде да се кара велосипед и да се ползва обществен транспорт. Той отбеляза, че преминаването от автомобилна в пешеходна среда дава възможност за развитие на социалния живот и градската култура.

sofia_02-1157993_960_720

Стремежът ни е с малки, но последователни стъпки да превърнем София в град, в който хората се придвижват пеша не само от вкъщи до спирката на масовия градски транспорт. Град, в който пешеходните разходки, карането на велосипед и придвижването с обществен транспорт са основните способи за придвижване в центъра, коментира Здравков.

Постепенно отвоюваните от автомобилите градски пространства и реконструираните площади ще се върнат към живот. Площадите и пешеходните зони в централната част на София, един ден ще бъдат свързани така, че хората спокойно да могат да се придвижват и разхождат пеша. А в кварталите ще се създаде уютна градска среда, с паркове, градинки, детски площадки и околоблокови пространства, където хората да се чувстват спокойни да почиват и комуникират, каза главният архитект.

Наскоро в столицата гоступва световноизвестният датчанин-урбанист Ян Геел, по покана на ахрх. Здравков. Ян Геел е помогнал за подобряване на градската среда в Стокхолм, Москва, Сиатъл, Мелбърн, Сидни, Ню Йорк – общо близо 200 града по света. Геел е поел ангажимент пред арх. Здравков и кмета на София Йорданка Фандъкова да участва в оформянето и анализа на публичните пространства в София, да подготви и обучи български архитекти, които да участват в анализирането и изграждането на новия облик на столицата.

Крайният резултат от работата им ще премине през проверка от екипа на Геел, след което самият Ян Геел ще представи окончателен доклад за проблемните места, както и анализ на публичните пространства на София. Българските експерти, които ще участват в сътрудничеството, ще бъдат избрани по критерии, изпратени от датския архитект, като най-вероятно в екипа ще бъдат поканени млади български урбанисти и архитекти, обясни Здравко Здравков.

От: БТА – свободни новини

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*