Развоен център на Hankook събира дъждовна вода за охлаждане

„Силиконовата долина“ на Азия в Даежеон, Южна Корея, наскоро приветства най-новото си бляскаво попълнение: изследовтелско-развойния център на Hankook Tire, който има златен LEED статус. Проектиран от Foster+Partners, новооткритият „технодом“ на Hankook представя визията на марката, като същевременно е приятно и екологично работното място.

Hankook-Technodome-by-Foster-Partners-8-1020x610

Устойчивият дизайн е основният компонент в цялата архитектура на центъра – от естествената светлина, която озарява офиси-пространствата, до системите за събиране на дъждовна вода.

Hankook-Technodome-by-Foster-Partners-4-1020x610

Hankook-Technodome-by-Foster-Partners-5-1020x610Разработен с мисълта да привлече най-добрите таланти в индустрията, научно-изследователският център се простира на 96 328 квадратни метра. Изграден е така, че да бъде вдъхновяващо работно място, което насърчава сътрудничеството и социалното взаимодействие между служителите. Съвременната остъклена сграда има плаващ сребрис покрив с дълги надвеси. Те предпазват вътрешността от нежеланото натрупване на слънчева топлина. Интериорът е организиран около осветен отгоре централен „гръбнак“, ограден от всички страни с изследователски лаборатории. Той завършва с вход, разположен от едната страна, и ресторант от другата страна.

Пространственото оформление е гъвкаво, за да даде възможност за бъдещи промени и разширяване нагоре с четири до шест етажа.

„Основните цели при проектирането на Hankook Technodome бяха две – да преоткрием образа на Hankook Tire и да създадем интегрирана работна среда за офис-служителите и работещите в лабораторията“, казва Айвън Джоунс, съдружник във Foster+Partners. „Пространственото разположение насърчава визуалната връзка и физическо взаимодействие“.

Hankook-Technodome-by-Foster-Partners-6-1020x610

Съоръженията за тестове са изложени на показ нарочно. Пространствата за движение и срещи са споделени, за да се насърчи и подобри взаимодействието между хората.

Сградата с LEED Gold сертификат улавя отпадъчната топлина и я използва повторно за затоляне на прилежащото общежитие, където отсядат служители и посетители на центъра. Дъждовната вода се улавя и се съхранява при езерото до южния вход и се използва за охлаждане.

Hankook-Technodome-by-Foster-Partners-7-1020x610

Hankook-Technodome-by-Foster-Partners-3-1020x610 Hankook-Technodome-by-Foster-Partners-2-1020x610 Hankook-Technodome-by-Foster-Partners-1-1020x610

Снимки: Foster+Partners, Найджъл Янг

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*