Калифорния покрива планините си със сензори за борба със сушата

Планината Сиера Невада до неотдавна беше надеждна естествена водна кула за градовете и селата от региона. Зимните бури покриваха с дебела снежна покривка склоновете. Тези снегове се топяха, когато температурите се покачват през пролетта и лятото. Гравитацията вършеше своята работа и караше водата да се стича надолу към градовете. Ала всичко това е минало. Изменението на климата промени картината и местните селища вече не могат да разчитат на тази природна „услуга“. Сушата е новата норма. Снегът е все по-рядко явление, а валежите са крайно нерегулярни.

boats-360985_960_720

В опит да поеме контрола над водния цикъл в щата един нов проект, наречен SierraNet, има за цел да покрие планините на Калифорния с мрежи от сензори. Мрежата ще предава данни за снеговите и водните условия с безпрецедентна резолюция. Това би трябвало да даде възможност за мониторинг на непредсказуемите водосбори. Данните би трябвало да помогнат на Калифорния да управлява своите води и и водноелектрическите язовири, които зависят от водите.

SierraNet ще има сензорни пакети, които ще измерват дълбочината на падналия сняг, влажност и температура на въздуха, слънчевата радиация, температурата на почвата и съдържанието на влага в земята. Тези сензорни мрежи ще използват слаботокови радиопредаватели, за да излъчват данните, които събират, към мрежата до по-високо разположени базови станции. Това трябва да гарантира, че данните достигат до опорната мрежа, дори и ако някоя връзка отпадне.

Pacific Gas & Electric – енергийната компания, която управлява 360 мегавата ВЕЦ-ове по реките в щата – е работила заедно със SierraNet, за оборудване на водосборния регион „Перото“ с датчици. Фирмата иска да използва новия поток от данни, за да управлява своите язовири. Ако компанията знае колко вода има в планините, тя ще може да планира бъдещото производство на енергия във ВЕЦ-овете.

Това ще става все по-важно, тъй като Калифорния непрекъснато добавя нови и нови соларни инсталации и вятърни турбини в мрежата – необходими са предвидими и контролируеми доставки на електрическа енергия, за може възобновяемата енергия да се интегрира добре в мрежата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*