Нови слънчеви панели изсмукват чиста питейна вода от въздуха

Нов вид слънчев панел се тества в бедните на вода райони на Еквадор, Йордания и Мексико. Устройството, наречено „Източник“, изтегля влага от атмосферата, за да осигурява чиста питейна вода. Разработено от аризонската Zero Mass Water, системата използва слънчева енергия за производството на питейна вода. Количеството е като за четиричленно семейство или за цяла болница – в зависимост от това колко панела са свързани в една инсталация. Миналата година компанията привлече 7 милиона долара инвестиции, за да създаде серия от пилотни програми, с които да докаже колко лесен и икономически ефективен може да бъде достъпът до чиста вода.

Zero-Mass-Water-solar-panels-1-1020x610

Основателят и главен изпълнителен директор на младата фирма – Коди Фрийзен – също така е и доцент в Школата по материалознание, транспорт и енергия при Държавния университет в Аризона. Zero Mass Water е втората новостартираща фирма, зародена от работата на Фрийзен в школата. Тя обещава надежден източник на достъпна питейна вода без нужда от допълнителна инфраструктура. Тъй като устройствата могат да бъдат използвани самостоятелно или в клъстери, то системата, захранвана от слънчева енергия, може да се разширява или свива, за да отговаря на нуждите от вода на потребителите.

Zero-Mass-Water-Source-unit-in-Ecuador-by-Duke-Energy

Един единичен слънчев панел може да произвежда достатъчно чиста вода за четиричленно семейство. Устройството е лесно за използване, тъй като водата потича от кранчето на задната страна на модул върху всеки соларен панел.

„Източник“ работи чрез пасивно абсорбиране на влагата от въздуха с помощта на овляжняващ се материал. Соларният панел превръща слънчевата енергия в електричество, която се използва за захранване на процеса, който изкарва водата от влагоулавящия материал в резервоар за събиране. След това водата се изпарява, за да се отстранят замърсителите. Накрая остава чиста, безопасна за пиене вода.

Zero-Mass-Water-Source-unit-in-Ecuador-by-Duke-Energy-2

Много са местата по света, които биха имали нужда от подобен устойчив, самостоятелен пасивен източник на вода. ZMW планира да използва „Източник“ за осигуряване на прясна вода за сирийските бежанци в Йордания и за йордански семейства през 2017 г. Финансирането за тази цел идва от Фондация Клинтън, Duke Energy International и други инвеститори. Освен тези програми в помощ на кризисни райони компанията вижда приложението на системата и в светлината на многобройните проблеми със замърсени ресервоари и водопреносни системи в села и градове в развити страни.

Снимки: Zero Mass Water, Държавен университет Аризона, Duke Energy

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*