Австралия тества LED улично осветление с потенциал за умна градска мрежа

Все повече и повече домакинства и бизнес-организации преминават към светодиодно осветление. Това правят и редица градски власти. Сега един изследователски екип от Куинсланд, Австралия, воден от екип от учени, иска да разработи улично осветление, което не само е светодиодно, но има потенциала да се превърне в умна градска мрежа в бъдеще.

12-месечният тест на LED улично осветление в Бризбейн, Ипсуич и Таунсвил току-що приключи. Приключи с отлични резултати за околната среда и за щатската хазна.

led-366324_640

Изследователите са оборудвали отдели секции от уличното осветление с ярки LED лампи, които надминават изискванията за улично осветление по съответните австралийски стандарти. Въпреки това новите осветителни тела осигуряват спестяване на енергия с цели 82 на сто.

Проучването е подпомогнато от Guided Innovation Alliance (GIA) – група, която се занимава с огласяване на иновации в сектора на електроенергията. Тя е формиран от партньори от QUT, Ergon Energy и SmartGrid Partners.

“Общественото улично осветление е най-големият източник на емисии на парникови газове за местното управление в Австралия. То коства на общините повече от 250 милиона долара на година”, казва д-р Джилиан Изоарди, изследовател от QUT и преподавател по оптична физика.

“В сравнение с високоразрядните системи за осветление, LED осветлението за улици предлага значителни икономии на енергия – до 60 процента. Това намалява потреблението на енергия, а намалява и разходите за поддръжка благодарение на дълготрайния дизайн”.

Новите системи за контрол, характерни за уличните LED лампи, позволяват интензитетът на осветлението да се намалява когато и където е необходимо. Това може допълнително да увеличи спестяванията на енергия.

Това обаче не е всичко. Наред със спестяването на енергия, нтелигентното улично осветление може да се настрои така, че да действа като сензорна мрежа. То може да събира и предава на данни, свързани с транспорта, околната среда, управлението на града, потреблението енергия, безопасността. Може да стане носител на редица приложения за сигурност. Новата LED технология за улично осветление има капацитета да включва функции като например цифрови пътни знаци, системи за видеонаблюдение, говорители, бързи аварийни системи за комуникация и дори зарядни станции за електрически превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*