Изследователи разработват „самоинсталираща се“ офшорна вятърна турбина

Екип от изследователи, подкрепени с финансиране от ЕС, са разработили система за “самоинсталираща се“ офшорна вятърна турбина. Целта на работата по това изобретение е е да се намалят разходите за монтаж на ветроенергийни системи и да се подобри безопасността на работниците във ВЕИ сектора.

Иновативната система е разработена като част проекта на ЕС „Елиза“ на стойност 3,6 милиона евро. Вече е налице първата, прототипна и напълно функционираща 5 MW турбина, издигната при Канарските острови. Екипът от изследователи твърди, че системата е първата дънно-фиксирана турбина, чието монтиране няма нужда от кораби с подемна техника за тежки обекти.

windmill-62257

Според изследователския екип, системата е разработена, за да намали високите разходи за инсталиране на офшорни вятърни турбини. Тези харчове се разглеждат като една от основните пречки пред широкото разгръщане на офшорните вятърни паркове.

“Технологията на “Елиза“ е пионерска в разработването на напълно самоинсталиращи се офшорни турбини”, казва водещият инженер на изследователския проект Хосе Серна. “Цялата система е предварително сглобена в контролирани пристанищни условия. Това увеличава възможностите за индустриализация и намаляване на рисковете, свързани с монтажните дейности при изграждане на офшорни паркове“.

Прототипът използва гравитационен фундамент, който служи като плаваща платформа. На нея се монтира „автоматично-телескопична” кула с готовата вятърна турбина.

Всяка вятърна система – включително платформа, кула и самата турбина – е напълно сглобена на сушата. След това тя се изтегля до определеното за монтажа място с помощта на конвенционален влекач. Там тя се закрепва на платформата и кулата се издига.

“Важно е да се отбележи, че в момента има само три или четири тежкоподемни кораба в Европа, които могат да инсталират 8MW турбина във води с дълбочина над 40 метра. А Европа цели да има водеща роля в сравнение с другите развити пазари”, обясни Серна. Той казва, че системата може да бъде ключова за европейския износ към „прохождащите“ пазари на офшорна вятърна енергия в САЩ и Япония.

Системата „Елиза“, според Серна, може да направи възможни “драстични” намаления на разходите за монтаж на офшорни системи за вятърна енергия – с 30 до 40 на сто в сравнение с традиционните монтажни процеси. В същото време тази технология позволява намаляване на разходите за поддръжка и ремонт.

“В интерес на истината, цената на мегават за прототипа, който разработихме, вече е под текущите пазарни цени, въпреки цялата необходима инвестиция в спомагателна инфраструктура и средствата, чиито цени бяха платени за изработката на единична бройка“, подчертава Серна.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*