Водородни автобуси тръгват из Токио от началото на 2017 г.

Toyota обяви, че ще започне да продава автобуси с водородни горивни клетки в Япония от началото на 2017 г. Повече от 100 такива автобуса ще се появят в и около района на Токио до времето, когато градът ще бъде домакин на олимпийските и параолимпийските игри през 2020 г.

japan-217878_960_720

Бюрото по транспорта при Тойийската градска управа вече е подписало договорите за използването на първите два водородни автобуса по маршрути на обществения транспорт, обяви Toyota. Автобусите са базирани на системата с водородни горивни клетки на Toyota, разработена първоначално за водороднта лека кола Mirai.

Автобусите използват система за външно захранване с голям капацитет, поради което биха могли да се използват и като източник на аварийно електрозахранване при евакуация на важни обществени места в случаи на бедствия. Те биха могли да се впрегнат и като резервно електрозахранване, когато това е нужно в мрежата.

Паралелно с това Toyota разработва и кари с водородни горивни клетки, както и стационарни горивни клетки за използване в домовете.

Фирмата заяви, че има за цел да ускори развитието на своите водородни превозни средства “по координиран начин” в опит да реализира визията си за “общество на водородна основа“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*