Швеция ще използва 100% възобновяема енергия до 2040 г.

Швеция ще произвежда всичката си енергия от възобновяеми източници в рамките на следващите 25 години. Това се дължи, до голяма степен, на планираната експанзия на наземните вятърни мощности в страната.

Швеция има “голям потенциал” за мащабни наземни вятърни инсталации, заяви пред медиите Анн Ваздаш Нилсон, генерален директор на шведския Инспекторат по енергийните пазари. Тези вятърноенергийни системи, съчетани с водноелектрическите ресурси на страната, ще направят електроенергийната система на страната нулевоемисийна, казва Нилсон.

sailboat-610623_960_720

Миналата година Швеция е добила 57 на сто от енергията си от възобновяеми източници като водноелектрически системи и вятър. Останалата част идва от ядрени централи, според Нилсон. Въпреки това, казва тя, е малко вероятно страната да одобри изграждането на нови ядрени централи.

“Възобновяемите енергийни източници в Швеция, което означава мащабни ветроенергийни системи, са все по-евтини за изграждане“, каза Нилсон. “Това, заедно с ниските цени на едро, ще направи още по-малко вероятно изграждането на нови ядрени електроцентрали, които да заменят работата на старите“.

Вместо това е по-вероятно вятърните мощности да заемат мястото на старите ядрени реактори в електроенергийната система на страната.

Непостоянният характер на вятърната енергия може да бъде овладян с помощта на комбинация от водноелектрически системи, взаимовръзки с други страни, както и мерки за реагиране на търсенето, смята Нилсон.

По-рано тази година Швеция разкри плановете си да стане „въглеродно неутрална” страна до 2045 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*