500-годишен дъб стана „Дърво с корен“ 2016

500-годишен дъб от с. Насалевци, общ. Трън, взе титлата „Дърво с корен 2016“ в едноименния конкурс, организиран от Фондация „ЕкоОбщност“. Дървото ще представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“. Вековният гигант ще получи и диагностичен преглед от Асоциацията на арбористите в България, който ще набележи мерки за подобряване на състоянието му, ако се окаже, че има нужда от такива.

oak-275287_960_720

Десетте финалиста в „Дърво с корен 2016“ бяха подредени, според онлайн гласуването, както следва:

  1.  Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън – 715 гласа
  2. Тенчовия дъб, с. Бодрово, общ. Димитровград – 395 гласа
  3. Дъбът от с. Балканци, общ. Генерал Тошево – 260 гласа
  4. Софората от с. Труд, общ. Марица – 234 гласа
  5. Чинарите от ул. „Симеон Велики“, гр. Силистра – 218 гласа
  6. Летният дъб от Свищов – 201 гласа
  7. Зимният дъб от с. Голема Фуча, общ. Бобов дол – 126 гласа
  8. Благунът от с. Пецовци, общ. Габрово – 36 гласа
  9. Летният дъб от кв. „Речица“, Сливен – 11 гласа
  10. Горунът от с. Голеш, общ. Годеч – 7 гласа

В допълнителната категория „Вековните дървета говорят“, със 115 от общо 245 гласа, победител стана благунът от с. Правешка лъкавица, общ. Правец, номиниран от Андрей Мицулов.

В категорията „Млад природолюбител“ наградата отиде при децата от клуб „Приятели на книгата“ към НЧ „Просвета“, с. Патреш, общ. Павликени, които са участвали в кампания за засаждане на 43 липи и овошки в селото. Те взеха награда ваучер за абонамент от сп. NG Kids България.

58-метров смърч от резервата Парангалица в Рила получи отличие в новата, допълнителна категория в конкурса – „Изборът на експертите“. Това е и най-високото дърво в България. Дървото е отличено от Николай Цветанов от катедра „Дендрология“ в Лесотехническия университет в София.

Журито на конкурса реши да даде и една допълнителна специална награда на учениците от СУ „Максим Райкович“, гр. Дряново за инициативност и положени грижи за Дъба на Асеневци в с. Долни Драгойча, общ. Дряново. Младежите си тръгнаха с ваучери за посещение на детски научен център „Музейко“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*