„Прахоброячи“ заработиха в Стара Загора

В Стара Загора официално бе даден стартът на „Прахоброячи“ – пилотен иновативен проект за независимо наблюдение на качеството на атмосферния въздух. За да привлекат вниманието на хората към проблема с лошото качество на въздуха, „Грийнпийс“-България създадоха устройство, който позволява на потребителите да измерват нивата на прах и фини прахови частици в районите, в които живеят. Първите 25 пилотни комплекта бяха раздадени на 25 доброволци в град Стара Загора и региона. След кратко обучение те сглобиха и поставиха станциите на открито пространство в домовете си.

dustcounter

„Грийнпийс“-България от години следи темата за чистотата на атмосферния въздух в страната ни. Особено внимание се отделя на местата, които са в близост до „средищата“ на въглищната индустрия. Проектът има за цел да намери пресечната точка между иновативните технологии и гражданската активност. „Очакваме да провокираме хората да се замислят за въздуха, който дишат, и мерките, които могат да вземат, за да подобрят неговото качество,“ каза Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ към организацията.

Какво са „прахоброячите“

„Прахоброячите“ са лесни за сглобяване и инсталиране устройства, тип „направи си сам“, които позволяват на всеки потребител да измерва стойностите на прах в близост до своето жилище. Устройствата са създадени на „Ардуино“ платформа, която позволява проектирането на собствена платформа с лесен за ползване свободен хардуер и софтуер. Така те са достъпни и лесни за сглобяване и ползване от неспециалисти.

Основните елементи на комплекта са платка, сензор зa прахови частици, микроконтролер, Wi-Fi модул, вентилатор, батерия, кабели и конектори и защитна кутия. Елементите работят посредством софтуер с отворен код.

След като бъде сглобен и инсталиран, „прахоброячът“ се регистрира към Wi-Fi мрежата и започва да предава данните, които събира. Устройството се включва на всеки час, за да замерва качеството на атмосферния въздух в околността. Веднъж на ден събраните данни се предават чрез Wi-Fi модула към специален сървър, където ще се съхранява данните. Данните се визуализират и са достъпни на специално направената за целта графика.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*