Дивите животни са намалели с 60 процента от 1970 г. насам

Световните популации на бозайници, птици, риби, земноводни и влечуги са намалели с близо 60% от 1970 г. насам. Това е резултат от човешките дейности, които смазват околната среда. Изводът е от нов доклад на Световния фонд за дивата природа WWF.

Индексът, съставен от данни на Зоологическото дружество в Лондон (ZSL) за измерване на изобилието на биологичното разнообразие, е спаднал с 58 процента в периода 1970-2012 г. Той ще спадне с 67 процента до 2020 г. при текущите тенденции, заяви WWF в доклада си.

butterfly-1600081_960_720

Спадът е още един знак, че хората са се превърнали в движеща сила за промяна на Земята. Това ни въвежда в епохата на антропоцена. Понятието идва от гръцката дума „антропос”, което значи „човешки”, и наставката „-цен“, която означава геоложки период.

Усилията за опазване на дивия живот изглеждат недостатъчни като въздействие. Индексът показва по-стръмен спад на популациите на дивите животни сега, отколкото преди две години. За периода до 2010 г. WWF оценява намалението на 52 процента.

“Дивият живот изчезва в рамките на нашия живот с безпрецедентна скорост”, каза Марко Ламбертини, генерален директор на WWF International, в изявление. “Биоразнообразието е основата на здравите гори, реки и океани. Ние навлизаме в нова ера в историята на Земята: антропоцена“.

Индексът обхваща около 14 200 популации от 3700 вида гръбначни животни – същества, вариращи по размер от жаби колкото грахово зърно жаби до 3-метрови китове.

Нарастващото човешко население заплашва дивата природа заради разчистването на земи за създаването на фермии разрастването на градове, се казва в доклада на WWF. Други фактори включват замърсяването, инвазивните видове, лова и изменението на климата.

Все пак учените са оптимисти. „Важното е … че това са спадове, нно все още не говорим за изчезване, измиране,” посочи професор Кен Норис, научен директор на ZSL.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*