Най-големият морски резерват в света ще е в Антарктика

Двадесет и четири страни и Европейския съюз се споразумяха за създаването на най-големия в света морски парк-резерват. Той ще е в Антарктика и ще се простира на 1,55 милиона квадратни километра в океана.

Комисията за опазване на антарктическите живи морски ресурси, която проведе среща в Хобарт, Австралия, обяви, че морският парк-резерват Рос ще бъде защитен от стопански риболов в продължение на 35 години. Морският парк Рос се разглежда като един от най-важните в екологично отношение морски региони в света. Защитената зона ще покрива повече от 12 на сто от Южния океан. Той ще дом на повече от 10 000 вида, включително повечето от пингвините, китовете, морските птици по света, както и гигантските калмари и антарктическите риби-зъб.

ocean-1663168_960_720

Риболовът ще бъде забранен напълно на територия с площ 1,1 милиона кв. км в морето. Ще има и зони, определени като “изследователски зони”, където ще се допуска риболова на крил и риби-трион.

Учени и активисти определиха споразумението като исторически момент в глобалните усилия за защита на морското биоразнообразие. Заедно с това паркът ще позволи на изследователите да постигнат по-добро разбиране за влиянието на климатичните промени. Русия се съгласи с предложението, след като на предишните пет срещи беше блокирала предложенията за създаване на такъв морски резерват. 25-членната комисия, която включва Русия, Китай, Съединените щати и Европейския съюз, изисква единодушна подкрепа за решенията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*