Скоро ще има дузини пустини в Южна Европа!

Глобалното затопляне е на път да промени целия Средиземноморски регион, довеждайки суши и горещини, каквито не са виждани през последните 10 000 години. Това ще превърне много региони в Южна Европа в пустини. Промяната ще се случи до края на века, съобщиха учени.

Средните температури в региона вече са се повишили с 1,3 градуса Целзий спрямо края на 19-ти век. Това е доста над средното в глобален план, което е 0.85C, според проучването, водено от френския университет Аей-Марсилия.

yachts-331744_960_720

Породеното от човека изменение на климата “вероятно ще измени екосистемите в Средиземноморието по начин, който е без прецедент” в последните 10 000 години – освен ако правителствата не вземат спешни мерки за бързо намаляване на емисиите на парникови газове, пишат изследователите в списание “Наука“. Ако изменението на климата не се спре, скоро ще има големи пустинни райони в южната част на Испания и Португалия, в северните части на Мароко, Алжир и Тунис и в други региони, включително и Сицилия, Южна Турция и части на Сирия.

Драстично ще се промени растителността в района. Сега тя е популярна заради боровете-чадър, маслиновите горички и дъбовете Холм.

Дебатът за намаляване на емисиите “е спешен заради такива такива чувствителни области”, казва пред Ройтерс водещият автор на изследването Жоел Гио.

Средиземно море е чувствително към глобалното затопляне, отчасти защото атлантическите бури се изместват на север, което означава повече слънце и по-малко дъжд за Средиземноморието.

Учените са реконструирали климатичните имзенения през годините с помощта на изучаване на цветния прашец, наслоен в пластовете кал в езерата. Повече дъбов прашец, например, означава, че е имало влажен и умерен климат; повече прашец от ела и смърч означава по-хладни условия.

Изводът е важен, защото в исторически план някои естествени периоди на горещини и засушавания съвпадат с тежки социални катаклизми в Средиземноморския регион, като например периода около 1400 г, когато много хора от Османската империя изоставят фермите си и стават номади. Според последните наблюдения на учените, тежкото засушаване в периода 2007-2010 в Сирия е фактор, допринесъл за гражданската война.

1 коментар

  1. Особено съм впечатлен от боровете – чадър! Няма такова животно, както няма и животно бор-дъждобран. Неграмотни преводачи, това е най-обикновен кедър. 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*