Испания може да стане 100% възобновяема съвсем скоро

Испания може да добива електроенергията, която й е необходима, само от възобновяеми източници съвсем скоро. Това заяви наскоро в интервю за ABC News в Австралия Мигел Еспелета – главен изпълнителен директор на испанската ютилити компания Acciona. Рано или късно Испания ще стане 100 процента възобновяема, убеден е той.

buildings-1209850_960_720

Вятърната енергия покрива до 70 на сто от националното електропотребление в Испания в определени моменти, казва Еспелета. Според него, експанзията на възобновяемите източници няма да спре дотам. “Мисля, че хората ще ми кажат, че сме луди, но аз съм убеден, че ще се стигне до 100 на сто в един момент – със сигурност”.

В рамките на целите на ЕС за възобновяемата енергия до 2020 г. Испания трябва да покрива 20 на сто от всички енергийните си нужди от възобновяеми източници на енергия. Сега този дял е 17,4 на сто.

За да достигне до 20 на сто, според Еспелета, Испания ще трябва да намали газовите и въглищните мощности в своята електроенергийна система и даги замени с чисти източници като вятъра.Това ще е част от прехода към по-интелигентна, гъвкава мрежа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*