Ферма отглежда зеленчуци със 100% възобновяема енергия и 90% по-малко вода

В един безличен склад край Индианополис производителите от „Ферма 360” отглеждат зеленчуци чрез хидропонна система, която се захранва на 100% от възобновяеми енергийни източници. Фермата с почти затворен цикъл на работа позволява отглеждането на пресни, местни храни, използвайки 90% по-малко вода в сравнение с традиционните методи на отглеждане. Продукцията й се продава в хранителните магазини в Индиана целогодишно. “Ферма 360” произвежда повече храна, отколкото което и да е друго закрито или открито пространство в града. Тя осигурява възможности за заетост и растеж в квартал, който преживял немалко трудни времена.

estherboston.com-2-1020x610

Хидропонната система за отглеждане на зеленчуци във „Ферма 360” разчита на набор от хиляди енергийно ефективни LED светлини, които осветяват редиците зеленчуци с лилава светлина. Богата на хранителни вещества вода подхранва растенията. Тя се изпомпва от големи бидони и се насочва към всяко растение през малки тръбички. “Ние ще продължим да препроектираме системата, за да стане възможно най-ефективна“, казва мениджърът на фермата Джим Блум. “Обмисляме и добавянето на соларна енергия. Наистина искаме да бъдем напълно самодостатъчни“.

В момента има пет отделни зони за отглеждане в рамките на склада, който се използва за производство на босилек, мента, къдраво зеле, маруля, спанак, рукола. “Като цяло фермата отглежда около 35 различни вида зеленчуци”, казва Блум. “Можем да отгледаме една глава маруля само за около 30 дена“.

Организацията „Устойчива местна храна за Индиана” съвместно с Englewood Community Development Corp. са избрали въпросния склад с намерението да инжектират енергия и ресурси в областта, която е определена на федереално равнище като „обещаваща зона“ с висок приоритет за реконструкция. “Ние искаме да променим предназначението на това, което се счита за непълноценно използвани сгради, в общностите, където може да се добави истинска стойност”, заяви Блум.

Заедно с това от местната управа отчитат и потенциала за намаляване на безработицата. От откриването си досега фермата е създала заетост за 12 души, но се очаква те да се увеличат до тридесет служители до края на 2016 г. Мечтата на Блум е хората, работещи във фермата, да живеят наблизо, в района, и да идват на работа с колело или пеш. Убеден е, че така ще се съживи иначе западналият район в източната част на Индиана.

estherboston.com-10-1020x610 estherboston.com-9-1020x610 estherboston.com-20-1020x610 estherboston.com-19-1020x610 estherboston.com-18-1020x610 estherboston.com-13-1020x610 estherboston.com-22-1020x610 estherboston.com-7-1020x610

Снимки: Ещер Бостън

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*