Безпилотни коли тръгнаха из пешеходни зони край Лондон

Британска компания е започнала тестване на 40 двуместни автономни превозни средства из пешеходните зони в Милтън Кийнс недалеч от Лондон. Инициативата е част от изследователски проект на име LUTSZ Pathfinder. Двуместните автономни автомобили не са съвсем сами на пътя: в тях пътува по един човек, но не като водач, а по-скоро като пътник и наблюдател.

191f4fb24099d70969cbf3321ac3be3b77a01f8e

Първите тестове всъщност са проведени с опитни водачи, седящи в автомобилите с автономно управление. Те са били специално обучени да наблюдават поведението на автономните коли на пътя. Във втория етап,който тече сега, вече са включени пешеходци, които доброволно тестват автомобилите чрез пробег от един километър. Пътниците могат да наставляват автономните коли благодарение на интегриран софтуер, наречен Selenium. Той е наречен на дружеството, което го е разработило и което е основано от екип на Оксфордския университет. Максималната скорост на движение на колите е 24 км/ч, но средната скорост на движение е по-ниска.

Проектът е стартиран преди две години. Сега обаче за първи път безпилотните превозни средства се движат по обществени пътища във Великобритания.

b30964b57ca1cc0134c7b519f1d96c28556e19b1

В продължение на месеци тестовете ще натрупват данни върху картата на региона. Това е един от важните аспекти на LUTSZ Pathfinder – изпитанията в Милтън Кийнс имат за задача и измерване на обществените реакции.

Местните власти активно участват в проекта. Те считат, че това е възможно решение на проблема със задръстванията, замърсяването, затрудненията с паркирането, както и движението на хората с намалена подвижност.

В Европа текущото законодателство не позволява употребата на безпилотна кола по обществените пътища, а само по частните трасета. Навярно ако проекти като този станат повече в европейските градове, това ще мотивира по-скорошна промяна на законите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*