Ето как изглеждат соларните покриви на Tesla и какво могат

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Елън Мъск не се е шегувал, когато каза, че новият продукт на фирмата за соларни покриви ще изглежда по-добре от един обикновен покрив. Това предложение за подмяна на обикновените покривни покрития с такова, което събира слънчева енергия, действително изглежда чудесно. Това решение определено се отдалечава доста от очебръкващите, ръбести и видимо „добавени“ панели, които сме свикнали да свързваме с представата за фотоволтаик върху покрив.

b6cdb981-994c-4189-bcdd-9aa18df2fb57

Соларните „керемиди“ се предлагат в четири различни стила, според визията. Всяка модификация постига различен естетичен вид, но всички приличат на обикновен покривен материал. Всяка плочка е прозрачна за слънчевата енергия, но изглежда непрозрачна, когато се гледа от човешкото око под ъгъл.

Сегашните плочки всъщност идват с два процента загуба на ефективност. Това значи, че са в състояние да генерират 98 процента от това, което човек би получил чрез традиционния слънчев панел при същите условия. Tesla oba`e работи с 3M wyrhu подобрени покрития, които имат потенциала да увеличат ефективността до степен, при която плочките да надминават ефективността на традиционните фотоволтаични панели. Ключът към това е в управлението на разсейването на светлината.

Разбира се, изниква и въпросът за цената. Tesla отказа да даде конкретни цифри относно цените, тъй като това „ще зависи от редица фактори, включително спецификите при монтажа“.

Подобно покривно покритие ще носи финансова полза за собственика на жилището с подобен покрив. Соларните „керемиди“ в съчетание с домашна система за съхранение на енергия, каквото Tesla вече предлага, може да направи домовете до голяма степен енергийно автономни.

7 коментара

  1. Просто светът се развива и това е един малък вектор в правилната посока.

  2. Може ли повече информация за цени и начин по който можем да се сдобием с такъв покрив и в България ?

  3. Може ли малко по-конкретно и в стойности по отношение на цени и количество електроенергия в киловати? Всичко това изглежда фантастично, но дали е приложимо по отношение на бита /дали не произвежда символично количество електроенергия/?

  4. Мъск е може би един от най великите визионези на нашето време.

  5. Велик е. Да е жив и здрав. Нека да „зарази“ сегашната младеж с ентусиазма си. Успех.

  6. Нова хитрина за задлъжняване на хората. След соларните панели, които си изпяха песента и източиха сумати пари от данъците на хората, може би този вид плочки ще ни излъже отново. Нека да дадат цена и гаранционен срок пък ще видим. Един покрив с обикновени керемиди струва около 10000 евро на запад.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*