Таджикистан гради най-високата язовирна стена за водноелектрическа централа

Таджикистан отклони потока на една от най-големите реки в региона, за да започне изграждането на най-високата язовирна стена в света. Тя ще е основен елемент на водноелектрическа централа Рогун – един проект на стойност 3,9 милиарда долара. За него властите се надяват да осигури енергийна независимост на страната.

abstract-1283722_960_720

Централноазиатската страна няма собствени залежи на въглеводороди и разчита основно на водноелектрическа енергия. Нейните съседи надолу по реката обаче се оплакват, че ВЕЦ-овете пречат на дейността на традиционното селско стопанство в региона.

Канцеларията на президента Имомали Рахмонов обяви, че той е присъствал на церемония в събота, при която чрез експлози е било блокирано главното корито на река Вахш, за да започне изграждането на 335-метрова язовирна стена на реката. За нея изпълнителят – италианската Salini Impregilo – спечели договор за 3,9 милиарда.

Узбекистан – друга бивша съветска република в Централна Азия – многократно призовава Таджикистан не се строи Рогун. Така е, защото с цел захранване на своите водноелектрически централи Таджикистан трябва да натрупва вода през лятото – когато водата е необходима за напояване на земеделските земи около реките надолу по течението – и след това да я излива през зимата, което пък води до наводнения из селищата по течението.

Новата електроцентрала Рогун би трябвало да започне да произвежда електроенергия в края на 2018 г., според плана за градежа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*