CO2 в атмосферата прескочи тревожната граница за от 400 ppm

2015 година е първата, в която средната глобална концентрация на въглеродния дувокис в атмосферата е достигнала критичната граница от 400 частици на милион, според най-новия бюлетин на Световната метеорологична организация. Отчасти това се дължи на явлението Ел Ниньо, което – според СМО – намалява капацитета за улавяне на CO2 на горите, растителността и океаните.

smoke-637620_960_720

Но дори и когато тези “уловители“ възвърнат способността им да абсорбират въглеродния диоксид, CO2 емисиите в атмосферата ни няма да намалеят, предупреждава генералният секретар на СМО Петери Таалас. „Ел Ниньо си отива. Изменението на климата – не”, обясни той. “Без справяне с емисиите на CO2 ние не можем да се преборим с изменението на климата и да удържим повишението на температурата под 2°C над прединдустриалните ера”.

Цифрата от 400 частици на милион е до голяма степен символична: нивата на въглероден двуокис не определят глобалното повишение на температурата, но те играят водеща роля в затоплянето. Преминаването на този праг е психологически важно както за еколозите, така и за политиците по света.

За съжаление това не е първият анонс с лоши новини за концентрациите на въглероден диоксид в последно време. През септември – месецът, в който обичайно CO2 нивата достигат своя минимум – нивото не е спаднало под 400 ppm. Данните са от станцията за мониторинг на емисиите на парникови газове в Мауна Лоа, Хавай. Оттам посочват, че не очакват нивата да спаднат под границата от 400 ppm до края на годината.

Нещо повече, от СМО прогнозират, че концентрациите на въглероден двуокис е малко вероятно да спаднат под това ниво за „много поколения напред“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*