Европа чества световния ден на биоразнообразието

Днес е Световният ден на биоразнообразието, но както показват проучванията, биоразнообразието – богатото разнообразие на живот на планетата – намалява с тревожни темпове, въпреки международните усилия. В рамките на новаторска кампания на ЕС, която цели да изтъкне това послание, се ангажират хиляди в целия Европейски съюз и извън него. Уебсайтът на кампанията има вече над половин милион посетители, а над 56 000 души са изразили подкрепата си за кампанията във Facebook. Комисията отбелязва Световния ден на биоразнообразието, като съсредоточава вниманието към редица прояви в шест страни: Испания, Нидерландия, България, Румъния, Полша и Италия.

Кампанията привлича общественото внимание

Хора от всяка възраст се докосват до природата чрез интерактивния уебсайт на кампанията за биоразнообразието и чрез обществените медии. За първите шест седмици на кампанията уебсайтът, предоставен на всички езици на ЕС, е бил посетен над 550 000 пъти, като това число расте ежедневно. Около 56 000 души от повече от 120 държави са заявили подкрепата си на съответните страници във Facebook.

Кампанията се гради върху девиза „Биоразнообразието – това касае всички ни“ и има за цел да повиши осведомеността за проблема на загубата на биоразнообразие, както и да покаже въздействията на такава загуба върху ежедневния ни живот.

В кампанията присъства и образователен елемент, който разкрива ползата от биоразнообразието, като се набляга по-специално върху значението на функциите на екосистемата и опасността от изчезването им. Темата, която ще бъде спрягана непрекъснато, е тази за взаимовръзката и взаимозависимостта.

Най-новият елемент е впечатляващ видеоклип с непоколебимото послание за спешната необходимост от действия. С клипа се цели да се покаже, как загубата дори на едно звено от жизнената верига, колкото и незначително да се струва то, може да наруши цялото равновесие на природата.

Кампанията се съсредоточава върху страни, в които действията се считат за особено полезни. Успешно начало се положи в Испания, Нидерландия, България, Румъния, Полша и Италия с акции в областта на връзките с обществеността и уличното изкуство. В рамките на Световния ден на биоразнообразието в шестте фокусни страни ще се провеждат и мероприятия за семейства, в които те ще могат активно да участват.

От осведоменост към действия

Освен да повиши осведомеността за проблема, кампанията цели също така гражданите да осъзнават каква роля могат да играят в намаляването и предотвратяването на загубата на биоразнообразие. Тя следва да накара хората да направят нещо за защитата и опазването на природата – независимо дали индивидуално или като участници в проекти.

На уебсайта обществеността може да научи как сме взаимосвързани с природата. Освен да се запознаят с живи организми и видове, гражданите могат и да създадат свой „биоразнообразен“ портрет във Facebook.

С това е свързана надеждата, че опознавайки по-добре природата, която толкова често смятаме за даденост, ние ще се учим да се грижим повече за нея.?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*